Attractief Portugal verslaat Turkije

0
7 jun '08
Portugal is het EK 2008 begonnen met een fraaie zege op Turkije.

Namens de formatie van Felipe Scolari maakten Pepe (foto) en Mereiles de treffers: 2-0.

Het treffen in het volgepakte en zeer sfeervolle stadion in Geneve leverde een aantrekkelijke pot voetbal op. Beide teams leken niet murw gepraat met tactische instructies, maar zochten passioneel de aanval. Voor rust was Portugal daarin de bovenliggende partij, maar scoren deden de West-Europeanen niet. Met name Deco toonde zijn klasse, door nagenoeg al zijn duels te winnen en ook defensief zijn mannetje te staan. Cristiano Ronaldo was dichtbij de openingstreffer, maar zijn indraaiende vrije trap raakte de paal. Pepe leek na een kwartier raak te koppen, maar de Portugese controleur deed dat vanuit buitenspelpositie, waardoor de treffer werd geannuleerd.

Turkije groef zich niet in, maar zocht waar het kon de aanval. Met frisse counters zorgden de mannen van Fatim Terim meerdere malen voor gevaar, aldus VoetbalPrimeur.nl. Gescoord werd er in de eerste helft echter niet.

Na de pauze werd het overwicht van Portugal enkel groter. Cristiano Ronaldo vond doelman Volkan Demirel op zijn weg, terwijl Joao Moutinho rakelings overschoot. Juist op het moment dat de aanvalsdrift van Portugal leek te zijn verslapt, sloeg Pepe toe. De spelmaker zag zijn treffer voor rust nog afgekeurd, maar na een goede combinatie met Nuno Gomes schoot de middenvelder oog in oog met Volkan middels een stift raak: 1-0.

Na de dikverdiende treffer leek Portugal door te drukken. Amper twee minuten later kopte Nuno Gomes op de lat, na een indraaiende voorzet van Ronaldo. Daarmee was tevens het laatste wapenfeit van de rood-groenen opgetekend. Portugal nam zichtbaar gas terug en ging over op het vakkundig uitspelen van de wedstrijd.
Turkije trachtte wel de gelijkmaker te forceren, maar was simpelweg niet bij machten. Desondanks kregen de mannen van Terim nog wel een tweetal goede mogelijkheden, zoals een vrije kopkans van Emre Asik. Tot overmaat van ramp maakte Portugal in de blessuretijd ook nog de 2-0. Een snelle counter via (wie anders dan) Ronaldo eindigde bij Raul Mereiles, die doelman Volkan omspeelde en de 2-0 binnenschoof. Daardoor gaat Portugal na de eerste speeldag aan de leiding gaat op basis van het doelsaldo.