Turkije interpreteert uitspraken Mohammed opnieuw

buitenland
31
9 jun '08
Theologen in Turkije gaan zich buigen over onjuiste zaken die zouden ingeslopen zijn in de grote varieteit van hadiths.

Het Turkse ministerie van religieuze zaken Diyanet doet uitgebreid onderzoek naar islamitische teksten. Tientallen theologen zullen daartoe de komende tijd 162.000 hadiths  doorwerken. Deze uitspraken en handelingen van Mohammed ’verklaren’ de Koran, en spelen een belangrijke rol binnen de sharia, de moslimwetgeving.Uitgangspunt is dat veel hadiths een lange ontstaansgeschiedenis hebben, waardoor er onjuiste zaken tussen geslopen zijn. Sommige moslims gebruiken de enorme variëteit aan hadiths om verwerpelijke praktijken te rechtvaardigen. Het is de bedoeling dat de wetenschappers uiteindelijk 10.000 kloppende hadiths overhouden, met een – zo nodig  nieuwe – interpretatie.

Het initiatief lijkt vrij revolutionair. Ali Bardakoglu, hoofd van Diyanet, liet duidelijk doorschemeren dat de Turken op zoek zijn naar een ’nieuwe visie’ voor de islamitische wereld die toe is aan een herijking van tradities en gebruiken.

Progressieve Turken zien in het plan een eerste stap naar een moderne, wetenschappelijke interpretatie van de Koran, critici vermoeden er juist de hand van de islamitische regeringspartij AKP in, die hiermee zou willen vastleggen wat de ’juiste’ islam is en een stap zou zetten op weg naar theocratie.

Diyanet is een machtig ministerie, juist opgericht om religie in ’goede banen’ te leiden en de  ’moskee’ als alternatieve macht in te perken. Zo schrijft het ministerie elke vrijdag de preek die in de Turkse moskeeën wordt voorgelezen. http://meer.trouw.nl/nieuws-en-debat/turkije-interpreteert-uitspraken-mohammed-opnieuw

© MAROKKO.NL 2008
turkije
islamitische teksten
mohammed
hadiths
koran
wetenschappelijke interpretatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi