Said valt net buiten de regels voor een verblijfsvergunning

algemeen
7
10 jun '08
Een verhaal als dat van Said komt in Nederland zo’n 270 keer voor.

Als de nu 40-jarige Said niet in 1989 vanuit Marokko naar Nederland was gekomen maar zich twee jaar eerder bij zijn vader in Amsterdam had gevoegd, had hij nu geen problemen gehad. Hij zou dan nog geen achttien zijn geweest en vanwege de aanwezigheid van zijn vader direct een verblijfsvergunning hebben gekregen. Het liep anders.

Said (niet zijn echte naam) is één van de 270 illegalen die vaak al vijftien tot twintig jaar in Nederland wonen, belasting betalen, premies afdragen, een fiscaal nummer hebben, de taal redelijk goed beheersen maar toch altijd net buiten de regeltjes zijn gevallen voor een verblijfsvergunning. Meteen bij aankomst in Amsterdam heeft Said zich laten inschrijven bij de gemeente en vanwege zijn illegale status heeft hij vooral veel ’s nachts gewerkt; dan voelde hij zich wat veiliger. Sinds 2000 is de Vreemdelingenwet aangescherpt, wordt er actief op illegalen gejaagd, zijn de boetes voor het in dienst nemen van illegale werknemers sterk gestegen en lukt het Said niet meer om werk te krijgen. Tot zijn grote frustratie moet hij worden onderhouden door familie.

Een verhaal als dat van Said komt in Nederland zo’n 270 keer voor. De betrokkenen hebben alle relevante papieren bij elkaar gescharreld en tot een klein dossier bewerkt. Die 270 dossiers werden vrijdagmiddag op het ministerie van Justitie overhandigd aan een woordvoerder van staatssecretaris Nebahat Albayrak. De woordvoerder beloofde dat Albayrak alle dossiers persoonlijk zal bekijken en binnen enkele weken laat weten wat zij ermee doet, aldus Wereldjournalisten.nl.

SP-kamerlid Jan de Wit heeft de verschillende comités van witte illegalen aangeraden om hun dossiers niet aan de staatssecretaris aan te bieden maar aan alle parlementaire woordvoerders vreemdelingenbeleid. De Wit heeft er weinig vertrouwen in dat Albayrak de groep van 270 tegemoet zal komen omdat het politieke klimaat op het terrein van vreemdelingenbeleid ‘nogal guur is op het moment’. De PVV en de VVD zijn nog steeds boos over het generaal pardon, het CDA heeft het pardon met tegenzin moeten slikken en zit zeker niet te wachten op een nieuwe pardonachtige regeling. Hoewel de comités niet de door De Wit aanbevolen strategie hebben gevolgd, vindt hij de kwestie wel dermate belangrijk, zegt De Wit, dat hij de staatssecretaris daarover aan de tand zal voelen.

© MAROKKO.NL 2008
said verblijfsvergunning jan de wit illegaal marokkaan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi