Buitenland onder de indruk van Oranje

sport
652
10 jun '08
Ook in het buitenland is de afstraffing van Italië niet onopgemerkt gebleven.

Het heeft even geduurd, maar het is na de wedstrijd tegen Italië op het EK tot de meeste Nederlanders wel doorgedrongen dat het nationale team best aardig kan voetballen. Een enkeling zal daar nooit aan getwijfeld hebben, maar ook hen zal de eclatante 3-0 tegen de Azzurri toch aangenaam verrast hebben.

Ook in het buitenland is de afstraffing van Italië niet onopgemerkt gebleven. In Engeland, waar ze toch al achter Nederland staan, zijn ze lyrisch over Oranje. Nederland heeft volgens The Sun eindelijk leven in Euro 2008 gebracht. De krant verbaast zich erover dat zoveel Nederlanders zo weinig vertrouwen in Oranje hebben, terwijl dat team de meest getalenteerde spelers heeft. Volgens de krant heeft Nederland de klok teruggezet naar de gouden jaren met Johan Cruyff en Johan Neeskens.

Volgens de Daily Mail hebben de Italianen de afstraffing volledig aan zichzelf te wijten. De misplaatste arrogantie van de Azzurri is hen duur komen te staan, volgens de krant, die wel memoreert dat de goal van van Nistelrooy heel erg veel op buitenspel leek. The Guardian schrijft dat Nederland de terechte winnaar is, hoewel de eerste goal zeer controversieel is. Echter, volgens de krant, hadden de scheidsrechter en grensrechter het gelijk aan hun kant want volgens de reglementen neemt een voetballer die zonder toestemming van de scheidsrechter achter de achterlijn is, nog steeds deel aan het spel en heft op die manier buitenspel op. De krant vindt de prestatie vooral opmerkelijk omdat veel bekende spelers bij Nederland ontbraken. Engelaar speelde alsof hij al jaren in Oranje staat, volgens de krant.

Van Italië winnen kan. Een vernedering op deze manier is bijkans onmogelijk, zo opent The Independent. Wat een wedstrijd. Italië gevloerd door een discutabel doelpunt, een wereldgoal en een knock-out. Een schok gaat door Europa, zo gaat de krant enthousiast verder, aldus Telegraaf.nl.

Nederland deklasseert Italië schrijft de Duitse krant Der Spiegel. Volgens de krant zijn de Italianen zo goed als uitgeschakeld. De druk ligt nu volledig bi de Italianen, terwijl Nederland tegen de teleurstellende Fransen de tweede ronde veilig kan stellen, aldus Der Spiegel.

Drie oorvijgen voor Italië kopt Der Stern. Nederland heeft Italië van de betovering ontdaan, zo gaat de krant verder. Volgens de krant heeft Nederland zich meteen tot een van de favorieten voor de Europese titel gebombardeerd. Het altijd chauvinistische boulevardblad Bild rept van Hollandse magie. Italë ontmaskerd, zo gaat de krant verder. "De Azzurri incasseerden de grootste nederlaag tijdens een EK tot nu toe en staan nu op de laatste plaats in de poule. Wat een catastrofe." Bild schrijft verder dat Van Nistelrooy de 'fair play-prijs' verdiende door zich niet te laten vallen toen hij door Buffon uit zijn evenwicht werd gebracht. Alle Duitse bladen zijn het er over eens dat de goal van Van Nistelrooy een zuivere was, doordat het buitenspel werd opgeheven door de achter de achterlijn liggende Panucci.

In België rept De Morgen over de vernedering van de Squadra. De krant haalt er er zelfs de overwining in 1978 in Argentinië bij met de 'atoomknal' van Arie Haan. De krant blijkt de geschiedenislessen goed geleerd te hebben, want ook het wonder van Bern van 1954, toen Duitsland het veel sterker geachte Hongarije van de wereldtitel beroofde, werd erbij gehaald. Volgens de krant mochten de Italianen blij zijn dat de afstraffing niet nog groter werd doordat schoten van Afellay en Van Persie op de lat en voorlangs gingen. "Oranje tikt wereldkampioen uit", kopt Sportwereld. Vooral de goal van Sneijder was volgens de krant "hemelsmooi".
Italië


Tenslotte ook reacties uit het land waar de nederlaag keihard is aangekomen, Italië. De Italianen zijn radeloos door de nederlaag. “Geef ons Lippi terug”, kopt het sportblad Tuttosport. “Donadoni laat Italië zinken: een historische nederlaag tegen Nederland”. Ook de titel van het eerste commentaar spreekt boekdelen: “Alles fout”.

De “Corriere dello Sport” looft Oranje. “De perfecte wedstrijd. Waarin alles lukt en de ander overal fouten maakt. Laten we nu maar eens kijken wie nog de moed heeft om op dit Nederlandse team kritiek uit te oefenen. En laten we kijken wie nu nog Marco van Basten ter discussie durft te stellen, die zo´n harmonisch en spectaculair team heeft gevormd”. Vooral Sneijder wordt geloofd. “Verrukkelijk” zoals hij speelt volgens de krant. Ook Kuyt krijgt alle lof. “Uitstekende keuze van Van Basten. De blonde van Liverpool slaat hard toe”.

De beroemde Italiaanse roze sportkrant La Gazzetta dello Sport gaat uitvoerig in op de wedstrijd. “Allemachtig wat een dreun!”, kopt de krant. “De Nederlanders hebben de verdienste door eerder en beter in de wedstrijd te komen, alsof zij en niet wij de wereldkampioen waren. Snel, agressief, scherp, slaan ze twee keer in vijf minuten toe”. La Gazzetta dello Sport vindt dat Nederland weer terug is gekeerd naar de grote jaren zeventig. Volgens de roze krant, de toonaangevende sportkrant van Italië, was Van Bronckhorst de beste speler van Nederland. “Hij vernietigt Italië over de hele strook, hij schakelt Camoranesi, Gattuso en Panucci uit. Hij staat aan de basis van het tweede doelpunt en maakt ook het derde doelpunt. Fysiek ongelofelijk”. Maar alle Nederlandse spelers krijgen ruime voldoendes van de grootste sportkrant. Sneijder krijgt een 8, net als bondscoach Van Basten.

De krant la Repubblica deelt ook complimenten uit aan de bondscoach van Oranje. “Hij begrijpt alles en wint groots”. De krant heeft het over “een snelle ploeg, technisch, concreet”. Er is volgens la Repubblica een spoor van Sacchi (oud-trainer van Milan in de gouden jaren van Van Basten bij de club) en het vroegere Nederland van het totaalvoetbal. “De dynamiek heeft iedereen verbaasd”, zo looft de krant Oranje.

© MAROKKO.NL 2008
italie nederland oranje ek
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi