Poolse criminelen lachen keihard om Nederlandse politie

algemeen
198
11 jun '08
Hele families hebben zich toegelegd op rooftochten in Nederland.

Poolse criminelen uit één stad lachen keihard om de Nederlandse politie en onze aanpak van hun strooptochten in woningen en winkels. De dieven en inbrekers die ons land onveilig maken komen vrijwel allen uit de plaats Wroclaw.

Zij weten via familie en vrienden dat ze helemaal niets van de Nederlandse politie te vrezen hebben. Als ze worden gearresteerd zitten ze maximaal zes uur vast. Vervolging van deze mobiele bandieten blijft uit. Hele families hebben zich toegelegd op rooftochten in Nederland. Van de 777 unieke daders die de politie heeft opgepakt, kwamen er bijna 600 uit Polen.

"Het overgrote deel van de onderzochte Poolse verdachten bleek afkomstig uit Wroclaw", stelt de Bovenregionale Recherche in een gisteren verschenen rapport. De rest kwam uit Litouwen. De verdachten bleken verantwoordelijk voor maar liefst een kwart van alle winkeldiefstallen en een zeer groot aantal inbraken in ons land. De rechercheurs, die zich richten op misdaad die de grenzen van korpsen overschrijdt, schetsen in hun rapport een onthutsend beeld. Korpsen blijken deze aanhoudingen vrijwel altijd als 'incident' weg te schrijven.

De Bovenregionale Recherche beveelt aan om de Polen en Litouwers 'langer dan zes uur' van de straat te halen 'en verder te rechercheren', zo schrijft zij in een jaarlijkse rapportage. Het team dat deze mobiele bandieten onderzocht, het Polaris II-team, is door politie en justitie echter juist opgeheven, aldus Telegraaf.nl.

Het Apolloteam van de Bovenregionale Recherche boekte in het vierde jaar van zijn bestaan ook veel vooruitgang tegen Nigeriaanse oplichters en fraudeurs, zo blijkt uit de jaarcijfers. Maar ook dit team is opgeheven, ondanks grote internationale lof voor de Nederlandse aanpak.

© MAROKKO.NL 2008
polen criminelen politie wroclaw polaris ii-team
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?