Portugal straft defensief Tsjechië en wint

sport
4
11 jun '08
Portugal heeft zich dankzij een 3-1 zege zich nagenoeg verzekerd van de kwartfinale van het EK.

De formatie van coach Felipe Scolari voetbalde niet grandioos, maar wist het defensieve Tsjechië toch op de knieën te krijgen.

Dat was vooral de verdienste van Deco, die zich met een treffer en een assist wederom onderscheidde. De spelmaker van Barcelona rommelde halverwege de eerste helft de 1-0 binnen, nadat Cristiano Ronaldo was gestuit op doelman Petr Cech. De voorsprong van de Portugezen was dikverdiend, want Tsjechië stelde er aanvallend gezien maar bitter weinig tegenover. Toch kwam de equipe van coach Karel Brückner terug in de wedstrijd. Een corner van Plasil werd volledig vrijstaand ingekopt door Libor Sionko: 1-1 (foto).

Na de pauze weigerde Tsjechië wederom om de aanval te zoeken, waardoor het duel eenzijdig bleef. Zowel Nuno Gomes als Simao kregen goede kansen, maar het was Ronaldo die uiteindelijk de verlossende 2-1 maakte. Wederom ging een fijnbesnaarde voetbeweging van Deco aan de treffer vooraf. Met de buitenkant van de voet bediende Deco zijn populaire landgenoot, die hard en laag binnenschoot.

Met het inbrengen van Jan Koller probeerde Tsjechië nog wel wat te forceren, aldus VoetbalPrimeur.nl. Sionko mocht vlak voor tijd hard en gevaarlijk inkoppen, maar doelman Ricardo ronselde het leer nog net onder de lat vandaan. In blessuretijd moest de Portugese doelman ook handelend optreden bij een vrije trap. In de laatste seconden maakte Portugal ook nog de 3-1 te maken, toen Ronaldo de diepte in werd gestuurd en niet zelfzuchtig bleek. Ricardo Quaresma kreeg de bal op een presenteerblaadje aangereikt en faalde niet.