Turkije vecht zich in slotminuut langs Zwitserland

sport
0
11 jun '08
Turkije blijft in de race voor een plek in de kwartfinale.

Dankzij een late goal van Arda Turan won de ploeg van Fatih Terim met 2-1 van gastland Zwitserland, dat nu uitgeschakeld is. Goed was het voetbal doorgaans niet, wel hartstochtelijk en daardoor hartverwarmend. Zowel de Zwitsers als de Turken waren doordrongen van het belang van deze cruciale wedstrijd in groep A. De medegastheer van het EK het meest, nog extra geprikkeld door de goede start van de opponent.

Een externe factor verhoogde de moeilijkheidsgraad aanzienlijk. Na een minuut of tien gingen de sluizen boven het St. Jakob-Park in Basel wijd open en veranderde het veld langzaam maar zeker in een moeras. Dat is doorgaans in het voordeel van de voetballer die niet vies is van harde arbeid met een gezonde portie opportunisme. In de ploeg van bondscoach Köbi Kuhn liepen er meer van deze types rond dan in die van Fatih Terim.

Gelson Fernandez, Hakan Yakin en Tranquillo Barnetta snapten bovendien dat schoten van afstand zinnig waren toen de bal nog wel doorschoot op de glibberige mat. De uitblinkende Turkse doelman Volkan Demirel was alert. Kansloos was hij na ruim een half uur. De 19-jarige Eren Derdiyok omspeelde hem en zag zijn voorzet op een meter voor de doellijn in een plas eindigen. Yakin was ter plekke om het beslissende tikje te geven.

Als half-Turkse Zwitser liet hij, met de half-Poolse Duitser Lukas Podolski als voorbeeld, uitbundig juichen achterwege. Hij liet even later ook na, in een vergelijkbare situatie, de 2-0 te maken op aangeven van Valon Behrami.

De Turkse aanhang veerde maar één keer op in verrukking, toen een voorzet van Nihat Kavehci via de Zwitserse doelman Diego Benaglio op het hoofd van Arda Turan belandde. Zijn 'kopbal' ging echter via de paal naast. Na rust had de 'vijand' meer reden tot enthousiasme. Te danken was dat aan het opdrogende veld en de goede ingeving van Fatih Terim. Onder anderen Semih Sentürk mocht het trainingspak in de kleedkamer achterlaten. De invaller kopte een klein kwartier na de hervatting fraai de gelijkmaker binnen: 1-1. Nihat gaf de strakke, maatgevoelige voorzet.

Dat maakte het laatste half uur enerverend, met beide teams op jacht naar de broodnodige twee extra punten, aldus VoetbalPrimeur.nl. De Turken waren het dichtst bij succes, al verzaakten ook de Zwitsers in de counter niet. Hun aanval bleek niet dodelijk genoeg, het vlammende, iets van richting veranderde schot van Arda Turan wel.

© MAROKKO.NL 2008
turkije
zwitserland
uitgeschakeld
ek 2008
fatih terim
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?