CDA: Selectie embryo’s mag ruimer

algemeen
25
12 jun '08
De druk op de ChristenUnie neemt toe. Het CDA heeft, net als eerder de PvdA, besloten uitbreiding van embryoselectie op medische gronden toe te staan

.De CDA-fractie in de Tweede Kamer zet de deur open naar ruimere mogelijkheden voor embryoselectie. De christen-democraten hebben dit standpunt gisteren ingenomen in het wekelijkse fractieberaad. „We staan niet afwijzend tegenover een verruiming”, zo formuleerde CDA-Kamerlid Henk Jan Ormel de opstelling van zijn fractie.
Het is voor het eerst dat de christen-democraten positie kiezen in de kwestie van embryoselectie, die sinds bijna twee weken voor politieke spanning zorgt in de coalitie van CDA, PvdA en ChristenUnie. De stellingname van de grootste coalitiefractie vergroot de politieke druk op de kleinste regeringspartner, de ChristenUnie. Deze partij is onder meer op principiële gronden tegen embryoselectie. Het voorstel van staatssecretaris Bussemaker (PvdA) voor verruiming, strijdt volgens de ChristenUnie bovendien met ’de geest van het regeerakkoord’. De PvdA heeft Bussemaker van meet af aan gesteund.Kamerlid Ormel sluit een verdere verruiming niet uit, maar benadrukte gisteren dat het ja van zijn fractie zich nu beperkt tot de aandoeningen die Bussemaker op het oog heeft: ernstige, erfelijk overdraagbare vormen van darm- en borstkanker, waarbij de kans groot is dat die ziekte zich bij kinderen die het gen meekrijgen daadwerkelijk openbaart. In zulke gevallen heeft het CDA er geen bezwaar tegen dat embryo’s die door kunstmatige bevruchting tot stand komen worden vernietigd als ze het ziekmakend gen blijken te dragen.
Deze methode wordt ook toegepast bij ernstige erfelijk overdraagbare aandoeningen waarbij het zeker is dat de betreffende persoon ziek wordt als het gen in een embryo aanwezig blijkt.
Ormel wees eerder op het principiële karakter van het oversteken van de grens tussen ’zekerheid’ en ’een kans op’. Zijn fractie is dan ook alleen onder voorwaarden bereid die stap te zetten. De christen-democraten verlangen dat die stap wordt omgeven met ’zorgvuldigheidseisen’ en ’voorwaarden’. De invulling daarvan laten ze over aan het kabinet.
Dat heeft beloofd om voor de zomerstop van de Tweede Kamer, die over drie weken begint, met een definitief standpunt te komen, nadat een eerdere brief die Bussemaker op eigen houtje had gestuurd werd ingetrokken. De ChristenUnie wacht die discussie in het kabinet af, liet fractievoorzitter Slob weten, aldus Trouw.nl.

© MAROKKO.NL 2008
embryoselectie
politiek
cda
cu
toestaan
medische indicatie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi