'Allochtonen houden van Oranje'

sport
35
12 jun '08
Vijftien procent van de allochtonen trekt tijdens het kijken van de wedstrijden wel eens een oranje kledingstuk aan.

Het overgrote merendeel van de allochtonen in Nederland is voor het Nederlands elftal tijdens het EK voetbal in Zwitserland en Oostenrijk. Dat concludeert onderzoeksbureau Foquz Etnomarketing, dat onderzoek doet onder allochtonen, na een enquête. Negentig procent van de Surinamers, 83 procent van de Antillianen en 78 procent van de Marokkanen zei daarin Oranje te steunen.

Veel Turken steunen volgens het onderzoeksbureau in de eerste plaats het nationale Turkse team, dat ook aan het EK deelneemt. Veertig procent van hen zegt te denken dat Turkije zal winnen. Van alle onderzochte groepen denkt twintig procent dat Nederland Europees kampioen wordt. Dat werd wel gepeild voor de klinkende 3-0 zege op Italië in de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal van maandag, aldus Depers.nl.

"De oranjegekte speelt onder alle bevolkingsgroepen", zegt een woordvoerder van Foquz. Het onderzoeksbureau concludeert ook dat oranje-artikelen net zo goed als onder autochtonen in trek zijn onder allochtonen. Tijdens het EK zouden ze gezamenlijk 10,3 miljoen euro uitgeven aan oranje vlaggetjes, T-shirts, slingers en oranjegekleurd voedsel, ofwel zo'n twaalf procent van de totale uitgaven van de Nederlandse bevolking. Vijftien procent van de allochtonen trekt tijdens het kijken van de wedstrijden wel eens een oranje kledingstuk aan.

Foquz Etnomarketing hield de enquête onder 651 Turken, Marokkanen, Antillianen en Surinamers, nadat de onderzoekers hadden geconstateerd dat in wijken met veel allochtone bewoners veel oranje vlaggen hingen.

© MAROKKO.NL 2008
allochtonen oranje ek marokkanen turken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi