'Liposuctie en borstvergrotingen populair in Marokko'

algemeen
25
12 jun '08
Ook in Marokko lijkt het taboe van cosmetische operaties af.

Marokko is hot bij Europeanen die een cosmetische ingreep willen laten doen. Het is goedkoper, veel Marokkaanse specialisten zijn in Europa opgeleid en het is meteen een beetje vakantie voor de patiënt. Ook in Marokko lijkt het taboe van cosmetische operaties af. Terwijl een verpleegster met een klem de huid omhooghoudt, zuigt dokter Mohammed Guessous vet weg, schroeit adertjes dicht en naait spieren vast. Hij trekt de huid tot over de oren strak. De overgebleven centimeters knipt hij af. Dan wordt het gezicht van mevrouw Lara met keurige steekjes weer vastgezet.

“Ik was altijd tegen cosmetische chirurgie”, zegt de 61-jarige Française. “Het is tenslotte natuurlijk dat mensen ouder worden.” Totdat zij een nieuwe partner kreeg. “Hij spoorde mij aan iets aan een litteken onder mijn oog te laten doen. Erover pratend bedacht ik dat ik ook mijn oogleden kon doen, en uiteindelijk kwam er de facelift bij.” De belangrijkste reden om naar Marokko te gaan, is het verschil in kosten. “In Europa was dit financieel onmogelijk geweest”, zegt een Française die voor een liposuctie komt. Voor de operatie, die in Marokko drieduizend euro kost, wordt in Europa vier- of vijfduizend euro neergeteld. Vanuit Nederland komen vooral mensen die hun wortels in Marokko hebben. “Ze profiteren van de zomervakantie in Marokko om meteen hun neus te laten doen”, zegt plastisch chirurg Salaheddine Slaoui.

Was cosmetische chirurgie vroeger een zaak van de welgestelden, tegenwoordig stapt ook de middenklasse makkelijker naar de plastisch chirurg. “De maatschappij evolueert”, zegt dermatoloog Bourra, voorzitter van vereniging Dermastic voor cosmetische dermatologie. “In de sloppenwijken hebben ze dezelfde satellietzenders als elders.” De motieven voor cosmetische ingrepen zijn uiteenlopend. “Het hoort bij mijn nieuwe leven na mijn scheiding”, zegt mevrouw Lara. De Amsterdamse Mouna Jabrane (43) onderging een liposuctie in Casablanca ‘om me jong, energiek en vrouwelijk te blijven voelen’. “Ik wil dat alles er netjes uitziet, ook mijn buik.” Een Casablancaanse computerdeskundige liet haar neus opereren ‘voor mijn werk’. Financieel specialist Redouan Sedki overweegt een haartransplantatie. “Onze kinderen zijn 6 en 12. Nu ik met pensioen ga, komen er vragen. Pensioen en ouderdom worden geassocieerd met de dood. Een jong uiterlijk met voldoende hoofdhaar draagt bij aan de sfeer van veiligheid en geborgenheid: papa zal er altijd voor ze zijn.” Mannen vormen 10 à 20 procent van hun clientèle, schatten de artsen, aldus Metronieuws.nl.

Het taboe lijkt van het verschijnsel cosmetische chirurgie af. “We zijn de schaamte voorbij”, zegt dermatoloog Ahmed Bourra. “Patiënten komen soms met de hele familie.” Bezwaren van islamitische geleerden dat het ingrijpen in de goddelijke schepping zondig zou zijn, wuiven artsen en patiënten weg. “God heeft ons kennis gegeven om te gebruiken”, zegt een anesthesist. “Wij gebruiken die om mensen een beetje gelukkiger te maken.” Dokter Slaoui noemt cosmetische chirurgie ‘het geestelijke en het lichamelijke beeld verenigen’. “Wij lossen eigenlijk psychische problemen op een fysieke manier op. Artsen moeten goed naar de werkelijke motivatie vragen. Je borsten vergroten om je man terug te winnen, heeft geen zin.”
Veel mensen zijn in eerste instantie huiverig om cosmetische ingrepen in het buitenland te laten doen. Mond-tot-mondreclame doet dan wonderen. “Mijn zus in Casablanca overtuigde mij om naar dokter Guessous te gaan”, zegt Mouna Jabrane. “Hij had bij haar man al een geslaagde ooroperatie gedaan.” Er gaat wel eens iets mis. Tegen dokter Bourra loopt momenteel een rechtszaak, omdat een meisje in zijn spreekkamer overleed – volgens haar familie tijdens een liposuctie, volgens Bourra omdat zij het gebruik van bepaalde medicijnen had verzwegen tegenover de anesthesist en toen de narcose niet overleefde. “Maar over het algemeen is het hier veiliger dan in Europa, waar allerlei schandalen rond esthetische ingrepen de ronde doen”, zeggen artsen en patiënten. “De patiënt moet zich goed informeren, naar diploma’s vragen en kijken welke specialisaties de arts heeft”, zegt Guessous. Dat is een van de redenen waarom de artsen tegen het bemiddelen door reisbureaus zijn, zoals in Tunesië veel gebeurt. “Een patiënt moet zelf zijn arts kunnen kiezen”, zegt Bourra. “Anders gaat de medische zorg in de uitverkoop.”

Een week later maakt mevrouw Lara haar eerste uitstapje na de operatie, met grote zonnebril op en shawl om het hoofd. Hoewel de huid nog gezwollen en rond de oogleden blauw en rood is, zijn de eerste trekken van haar nieuwe profiel al te zien. Zij is tevreden over het resultaat. Haar vriend eveneens. “Een vrouw moet mooi zijn.” 

Volgens Salaheddine Slaoui, voorzitter van de Marok­kaanse Vereniging van Plastische Reparatieve en Esthetische Chirurgie, worden in Marokko dagelijks vijftig à zestig cosmetische ingrepen verricht. Vorig jaar lieten ongeveer 300 patiënten uit het buitenland een cosmetische operatie uitvoeren in Marokko. De meesten komen uit Frankrijk en Spanje. Guessous schat dat 30 à 40 procent van zijn clientèle van buiten komt. De laatste jaren stijgt het aantal volgens de artsen ‘exponen­tieel’. De populairste operaties zijn borstvergrotingen, neuscorrecties, liposuctie en –sculpture. Ook komen mensen naar Marokko voor cosmetische dermatologie, zoals peelings, botoxbehandelingen, lippen opspuiten en haarimplantaten. De meeste cosmetisch chirurgen en dermato­logen opereren in Casablanca en Rabat. Met assistentie van een reisbureau bieden zij buitenlandse patiënten vaak een totaalpakket aan waarin ook vervoer en hotelovernachtingen zijn inbegrepen. “Ik heb ook wel eens een patiënte gehad met een echtgenoot die van vissen hield”, zegt Guessous. “Of we niet een tripje konden organiseren om te vissen in de Atlantische Oceaan. Dat doen we dan.”

© MAROKKO.NL 2008
liposuctie borstvergroting marokko mohammed guessous
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi