Penalty helpt Oostenrijk naast Polen

12
12 jun '08
Oostenrijk heeft in de slotminuut van het EK-duel met Polen een punt veilig weten te stellen.

Leo Beenhakker leek lang op weg naar zijn eerste eindzege op een groot eindtoernooi, maar in de extra tijd ging het toch nog mis voor Polen. De Oostenrijkse invaller Ivica Vastic benutte in de absolute slotfase een strafschop waardoor de punten werden gedeeld: 1-1. Kroatië is dankzij dit resultaat zeker van de kwartfinales.

Scheidsrechter Howard Webb legde de bal in de 92e minuut op de stip, nadat de Oostenrijkse verdediger Sebastian Prödl aan zijn shirt was getrokken. De straf was zeer zwaar, maar Vastic had daar geen boodschap aan. De aanvaller schoot de bal onberispelijk hard achter Boruc, waardoor beide landen nog kans maken op kwalificatie voor de kwartfinales.

Het gelijkspel was slechts op basis van het eerste half uur verdiend, aldus Voetbalzone.nl. Oostenrijk begon beter aan de wedstrijd en had ook op voorsprong moeten komen. De Poolse defensie toonde zich immers opnieuw niet betrouwbaar: na de slechte vertoning tegen Duitsland (2-0) gaven de Polen donderdagavond in het eerste half uur al drie enorme kansen weg. Martin Harnik liep eerst twee keer op Arthur Boruc af. Beide pogingen om de score open te breken werden gepareerd door de doelman van Celtic.

Boruc deed er alles aan om zijn verdediging wakker te schudden, maar lang had dit geen effect. Andreas Ivanschitz kreeg de derde kans om Oostenrijk op een voorsprong te zetten, maar ook hij weigerde de Poolse wanorde af te straffen. Roger Guerreiro liet aan de overkant zien hoe het wel moest. Na een half uur spelen brak de geboren Braziliaan in buitenspelpositie de score open.

De treffer was duidelijk tegen de verhouding in. Polen toonde in de eerste helft nauwelijks aanvallende intenties en moest zich vooral beperken tot verdedigen. Omdat dit zo slecht ging was het een wonder dat Oostenrijk niet had weten te scoren. Dat Leo Beenhakker nog wel het een en ander te doen heeft in Polen werd dan ook wel duidelijk. Na het doelpunt van Guerreiro vond Polen evenwel de rust en kon de verdediging zowaar fungeren als een slot op de deur.

Oostenrijk miste de creativiteit om door de muur heen te komen en de tweede helft was dan ook duidelijk voor Polen. De formatie kreeg een aantal mogelijkheden om de marge uit te breiden, maar een gebrek aan rust en/of kwaliteit zorgde ervoor dat de spanning in de wedstrijd bleef. In de extra speeltijd kon het zodoende gebeuren dat de gelijkmaker alsnog op het bord verscheen.