Gelukshormoon remt kanker

algemeen
9
13 jun '08
NK cellen remmen ontstekingsreacties rond kankercellen.

Een hoge concentratie van het gelukshormoon bèta endorfine in de hersenen zorgt ervoor dat tumoren zich minder goed kunnen ontwikkelen. Deze conclusie, van onderzoekers van de Rutgers universiteit, verschijnt binnenkort in PNAS en kan leiden tot nieuwe behandelingsmethoden voor kankerpatiënten.


De fijne effecten van het gelukshormoon bèta endorfine kennen we allemaal. Dit stofje komt vrij bij een aantal bezigheden in onze vrije tijd, zoals bijvoorbeeld een rondje hardlopen in het bos of een gezellig gesprek tijdens het avondeten. Op die momenten kunnen onze hersenen zich even helemaal ontspannen. Maar bèta endorfine doet nog meer.Onder andere tijdens het sporten komt het gelukshormoon bèta endorfine vrij. Dit geeft de sporter een opgewekt en voldaan gevoel.

Schizofrenie, obesitas en kanker
Het hormoon is betrokken bij het verminderen van stress en speelt een rol bij het aansturen van een gedeelte van het immuunsysteem. Bèta endorfine wordt geproduceerd door gespecialiseerde zenuwcellen in de hersenen. Uit eerder onderzoek bleek al dat mensen met weinig van deze zenuwcellen of inactieve zenuwcellen, vatbaarder zijn voor verschillende ziekten. Zo komen er weinig zenuwcellen voor in de hersenen van patiënten met depressie en schizofrenie. Inactieve zenuwcellen zijn gevonden bij een groot aantal patiënten met ernstig overgewicht (obesitas). Dipak Sarkar van de Rutgers universiteit merkte dat tumoren sneller groeide bij mensen die gestresst waren dan bij mensen die op een ontspannen manier met hun ziekte omgingen. Hij vermoedde dat een verschil in bèta endorfine concentratie hier weleens aan ten grondslag zou kunnen liggen.
Bij een groot aantal patiënten met obesitas werd ontdekt dat de zenuwcellen in de hersenen weinig bèta endorfine produceren, aldus Kennislink.nl. Kankercel kan slecht groeien
Om zijn theorie te testen, maakte Sarkar gebruik van stamcellen. Met een chemische behandeling wist hij deze cellen om te toveren tot gespecialiseerde hersenzenuwcellen, die hij vervolgens transplanteerde naar ratten met prostaatkanker. De zenuwcellen produceerde bèta endorfine, dat in 90% van de ratten bescherming bood tegen het verder ontwikkelen van deze ziekte. Bèta endorfine geeft het immuunsysteem een flinke oppepper door het activeren van NK cellen, beruchte moordenaars aanwezig in ons afweersysteem. NK cellen remmen ontstekingsreacties rond kankercellen. Hierdoor zijn de kankercellen niet meer in staat om op hun gebruikelijke snelheid door te groeien. Deze vertraging geeft het immuunsysteem de kans om de kankercellen ook echt aan te vallen en op te ruimen.
Een NK cel (geel) remt de ontstekingsreactie rond kankercellen. De tumor is op dat moment niet meer in staat om op de gebruikelijke snelheid door te groeien. Het immuunsysteem heeft dan de kans om de kankercellen aan te vallen en op te ruimen. Bron: Universitair Ziekenhuis van Tübingen. Niet transplanteren, maar injecteren
Sarkar heeft er vertrouwen in dat zijn resultaten bruikbaar zijn om nieuwe toepassingen in de behandeling van kankerpatiënten te ontwikkelen. Maar aangepaste hersen zenuwcellen naar een menselijke patiënt transplanteren, doet hij liever niet. Daarom zal Sarkar de komende jaren proberen een chemische procedure op gang te brengen, waarmee de concentratie bèta endorfine bij kankerpatiënten omhoog gaat.

© MAROKKO.NL 2008
gezondheid
endorfinen
schizofrenie
obesitas
kanker
gelukshormoon
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?