Criminelen plukken elkaar met grof geweld kaal

algemeen
2
13 jun '08
Door het vele geweld is een ripdeal zeer riskant.

Criminelen stelen drugs van andere criminelen. Dat is snel geld verdienen met een kleine pakkans. Grof geweld wordt niet geschuwd. Een geripte kweker had zo'n 340 wietplanten staan, in een bedrijfshal op een afgelegen industrieterrein nabij Hoorn. Maar toen hij op een ochtend de hal binnenliep, waren al zijn planten kaalgeplukt, gejat, de hele oogst verdwenen.

De kweker, die zichzelf Predator noemt, doet zijn beklag op de website wietforum.nl . Hij roept daar de hulp in van andere telers, want hij wil zijn oogst terug. Die levert zo duizenden euro's op. Veel informatie over de daders heeft hij niet. Op videobeelden van bewakingscamera's van een nabijgelegen bedrijf is een witte bestelbus te zien die de hele nacht rondjes rijdt over het terrein. Dat is alles.

Het verhaal van Predator is een typisch voorbeeld van een ripdeal, waarbij criminelen drugs jatten – rippen – van handelaars of kwekers. Ripdeals waarbij de planten worden gestolen zijn schering en inslag, bevestigen politie en justitie. Zij constateren zelfs dat criminelen steeds vaker drugs, maar ook geld van andere criminelen stelen. "Dat horen we vooral van informanten, die ons vertrouwelijk inlichten over ripdeals", zegt Max Daniel, Amsterdams commissaris van politie en programmamanager van de taskforce 'aanpak georganiseerde hennepteelt'.

Concrete cijfers over het aantal ripdeals heeft hij niet. "Slachtoffers doen vrijwel nooit aangifte, omdat ze zelf ook illegaal bezig zijn." Alleen als bij een ripdeal doden of gewonden vallen, komt de politie ter plekke.

De vele informele meldingen over ripdeals verbazen Daniel niet. Een crimineel van zijn drugs of geld beroven, is een eenvoudige en snelle manier om aan geld te komen. "Je hoeft je niet bezig te houden met het runnen van een plantage. Je wacht tot de planten geoogst kunnen worden en plukt ze 's nachts kaal. Of je bestelt een paar kilo drugs en berooft vervolgens de leverancier." De opbrengst van een nachtje plukken is groot. Een kilo wiet levert tegenwoordig zo'n 4000 euro op. Dat was een paar jaar geleden nog 2000 euro. En de pakkans? Die is minimaal, aldus Bndestem.nl.

Door het vele geweld is een ripdeal zeer riskant, zegt Daniel. Wietkwekers zijn niet dom en beschermen hun plantages. Gewapende 'sportschooljongens' houden de wacht tijdens oogstdagen, sommige criminelen rusten hun kwekerijen uit met boobytraps. En vergeet niet, zegt Daniel, dat veel topcriminelen investeren in partijen wiet. "Als zij er achter komen wie de dader is, heeft die een groot probleem."

Ripdeals zijn alleen weggelegd voor een bepaald type crimineel, constateert wietexpert Toine Spapens van de Universiteit van Tilburg. Alleen de zware jongens die geweld niet schuwen bestelen 'branchegenoten'. Ze gebruiken hun gewelddadige reputatie in de onderwereld om hun slachtoffers af te schrikken. "Ze hebben overwicht op wietkwekers en hoeven niet bang te zijn voor represailles." De politie kent volgens Daniel criminele bendes die niets anders doen dan ripdeals plegen.

Toch zijn er ook onervaren jongens die denken snel geld te kunnen verdienen, zegt Spapens. Ze denken niet goed na over de mogelijke gevolgen. Twee jaar geleden zijn bijvoorbeeld in Venray twee Marokkaanse jongens verdwenen. De politie vermoedt dat ze zijn betrapt bij het leegroven van een hennepkwekerij en zijn vermoord. Meestal weten deze onervaren rippers hun slachtoffers wel goed uit te zoeken. Ze richten zich op de kleinere wietkweker met hooguit enkele tientallen planten. Die staat zo goed als machteloos tegenover gewapende overvallers.

Op het online wietforum staat wel een tip, nota bene van een voormalige ripper. Een lamp werkt volgens hem uitstekend tegen ripdeals, want 'niemand wil in het licht staan tijdens een rooftochtje'.

© MAROKKO.NL 2008
ripdeals geweld drugs criminelen max daniel
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi