Italië en Roemenië delen de punten

sport
12
13 jun '08
Italië heeft ook zijn tweede wedstrijd op het EK niet kunnen winnen Roemenië hield de regerend wereldkampioen op 1-1.

Mutu (foto) miste vanaf de penaltystip de uitgelezen mogelijkheid om de Italianen zelfs zonder punten weg te sturen.

Alleen een wonder kan de trotse wereldkampioen én het hoofd van bondscoach Roberto Donadoni nog redden. Deze had zijn elftal in vergelijking met het desastreuze openingsduel voor bijna de helft vernieuwd. De defensie was helemaal door elkaar gehusseld. Bij een negatief resultaat, en dat is een gelijkspel, wordt dat in de 'Laars' ongetwijfeld uitgelegd als paniekvoetbal.

De oud-international kreeg, met de rentree van onder anderen aanvoerder Alessandro del Piero, in elk geval de gewenste bezieling en aanvalslust. Italië was voor rust in het eerste en laatste kwartier beter, maar met name Luca Toni kreeg de bal niet langs de uitstekend keepende oud-Ajacied Bogdan Lobont. Het lukte de spits van Bayern München in blessuretijd één keer wel. Hij kopte raak na een voorzet van Gianluca Zambrotta. In buitenspelpositie vond de Noorse arbiter Tom Henning Övrebö op twijfelachtig advies van zijn grensrechter.

De Roemenen wachtten zeker niet alleen af. De counters waren gevaarlijk en leverden enkele goede mogelijkheden op. Een vrije trap van Cristian Chivu ging via het hoofd van Christian Panucci tegen de paal. Gianluigi Buffon verrichtte bovendien enkele knappe reddingen.

De Roemeense bondscoach Victor Piturca was halverwege de eerste helft al tot een wissel gedwongen. Razvan Rat en Mirel Radoi knalden in een 'luchtduel' met de hoofden tegen elkaar. De laatste bleef liggen en werd op een brancard van het veld gereden.

De wedstrijd bleef ook na rust uiterst vermakelijk, niet in de laatste plaats door de allengs oplopende spanning. Nota bene een routinier Zambrotta leek als eerste onder de druk te bezwijken. Hij dacht een verre Roemeense vrije trap rustig terug te koppen op Buffon maar vergat de nabijheid van Adrian Mutu. De smaakmaker van Fiorentina knalde gretig raak.

De ontzetting op het gezicht van Donadoni was schilderachtig, aldus VoetbalPrimeur.nl. Nog geen minuut later kwam een sprankje opluchting terug, na de gelijkmaker van Christian Panucci. Italië joeg verbeten op meer, op overleving. Maar juist Roemenië kreeg de beste kans op de zege. Panucci omarmde Daniel Niculae, waarna de Roemeen in het strafschopgebied gewillig naar de grond ging. Mutu had in Boekarest een standbeeld kunnen krijgen, maar schoot slecht in van elf meter. Buffon redde met hand en voet.