Het Belgisch leger heeft bijna geen kogels meer

buitenland
18
14 jun '08
Per militair zijn er gemiddeld nog maar enkele kogels.

Een recente bestelling voor 5 miljoen kogels stuitte op vormfouten. De aankoopprocedure moest nogmaals worden herhaald. Dat zorgt voor maandenlange vertraging in de aanvoer

"Oorzaak is een uiterst secuur werkende inspecteur van financiën", aldus een woordvoerster van de Belgische Defensie zaterdag in de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws. "Die mannen gaan inderdaad met een vergrootglas langs de order en hebben blijkbaar enkele vormfouten gevonden."

Patronen
Militairen meldden op sites dat het kogeltekort leidt tot gevaarlijke situaties in Afghanistan. Naar verluidt krijgen ze daar 215 patronen per persoon, terwijl de soldaten er normaal over tweeduizend stuks beschikken.
België heeft 360 militairen gelegerd bij het vliegveld van Kabul en in Kunduz. Later dit jaar wordt dat aantal uitgebreid naar vijfhonderd.
Hoeveel kogels het Belgische leger nog heeft, wil het ministerie niet zegggen. In geval van nood kan België aankloppen bij NAVO-bondgenoten.

Pang-pang
Het ministerie van Defensie ontkent stellig dat militairen bij oefeningen 'pang-pang' moeten roepen, zoals wordt beweerd. "Pang-pang roepen op een oefening is een lelijke mythe", zegt de woordvoerster.
Het Belgische ministerie raakte recent al in opspraak door de aankoop van pantserwagens met een verkeerde loop. De achttien pantserwagens waren abusievelijk besteld met een 90 mm-loop. Geen enkel NAVO-land schiet met zulke lichte kanonnen.
Afbestellen van de order kon niet meer. Minister Pieter De Crem (Defensie) meldde zaterdag dat hij de pantserwagens, die 70 miljoen euro kosten, direct bij aankomst te koop zet.

© MAROKKO.NL 2008
navo
belgie
militairen
kogeltekort
afghanistan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi