Oranje treft Rusland of Zweden in kwartfinale

24
15 jun '08
Het Nederlands elftal moet het in de kwartfinales opnemen tegen Rusland of Zweden.

De Russen schakelden titelverdedigen Griekenland gisteren uit met een 1-0 winst.

Konstantin Zyryanov maakte in de eerste helft de enige treffer voor het team van Guus Hiddink. De zege van de Russen betekent dat Spanje zeker is van een plaats in de kwartfinale. Hiddink's Rusland liet vanaf het begin zien dat de ploeg streed voor de laatste kans op het EK. De Achterhoeker wisselde zijn formatie op twee plaatsen ten opzichte van het met 4-1 verloren duel tegen Spanje. Sergei Ignashevich en Dmitri Torbinski kwamen in de ploeg voor Roman Shirokov en Dmitri Sychev. De Grieken lieten net als in het duel met Zweden het initiatief aan de tegenstander. De Russen maakten daar goed gebruik van. Bovendien verdedigde de ploeg minder naïef dan tegen Spanje. Spits Roman Pavlyuchenko was constant de laatste man in de aanval van de Russen. De aanvaller van Spartak Moskou liet ook al zijn mogelijkheden onbenut, waardoor Griekenland in de wedstrijd bleef, aldus Depers.nl.

In de veertiende minuut kreeg Pavlyuchenko zijn eerste kans om doelman Antonios Nikopolidis te testen. De keeper reageerde echter met een reflex en tikte de inzet van de Rus over de lat. Kort daarna had Angelos Charisteas de enige Griekse mogelijkheid van de eerste helft. De oud-speler van Ajax en Feyenoord kreeg zijn hoofd niet goed tegen de bal.

Rusland kwam na ruim een halfuur spelen op voorsprong door Zyryanov. Nikopolidis ging na een ongevaarlijke voorzet achter de bal aan, maar zag Sergey Semak over het hoofd. Met een omhaal stelde hij Zyryanov in staat de bal in het lege doel te tikken. Meteen daarna kon Pavlyuchenko de wedstrijd voortijdig op slot gooien, maar de Rus kopte over. Bovendien stond hij buitenspel.

Na rust kwam de Grieken beter voor de dag. Kort na rust kreeg Charisteas vrije doorgang, maar zijn inzet was erg matig. De Grieken schakelden over op meer aanvallend voetbal, maar gaven daarbij meer ruimte weg aan de Russen. Daar ging de ploeg van Hiddink matig mee om. Vooral Pavlyuchenko en Diniyar Bilyaletdinov hadden het vizier niet op scherp staan, waardoor het duel tot de laatste minuut spannend bleef. Door de nederlaag is Griekenland uitgeschakeld in poule D. Spanje, dat eerder met 2-1 won van Zweden, is nu zeker van groepswinst en treft de nummer twee uit de poule van Nederland. Oranje weet woensdag wie de tegenstander is in de kwartfinale. Rusland moet van Zweden winnen om door te gaan.