Turkije dankzij wonder naar kwartfinale

0
15 jun '08
Turkije heeft zich na een sensationale wedstrijd tegen Tsjechië geplaatst voor de kwartfinales.

De Turken keken een kwartier voor tijd nog tegen een 0-2 achterstand aan, maar dankzij drie late doelpunten wist de ploeg van Fatih Terim toch nog te winnen: 3-2. Nihat Kahveci was met twee treffers in de slotfase de gevierde man.

De slotfase van de wedstrijd gaat de geschiedenis in als een van de meest spectaculaire ontknopingen ooit op een EK. Tsjechië leek de zaakjes goed op orde te hebben, maar in het laatste kwartier ging het alsnog mis. Eerst scoorde Arda Turan de aansluitingstreffer, vervolgens Nihat Kahveci een blunder van Petr Čech af. Niet veel later schoot Nihat zijn tweede treffer binnen en kon Turkije een onverwachts feest vieren.

Op basis van de tweede helft kwam de zege Turkije nog toe ook. De Turken speelden in de tweede bedrijf totaal anders dan in de eerste helft, toen het nog bijzonder weinig liet zien. Tsjechië startte sterk aan het groepsduel en drong een fel Turkije direct vanaf het begin naar achter. Belangrijke rol hierin speelde spits Jan Koller. De boomlange aanvaller keerde terug in de basis als vervanger van Milan Baroš en bleek een echte handenbinder voor de Turkse defensie. De verdediging vond geen manier om de routinier af te stoppen en zag Koller na een half uur de score openen.

Deze openingstreffer van de Tsjechen was meer dan verdiend, aldus Voetbalzone.nl. Turkije liet in de eerste helft maar weinig zien en creëerde geen uitgespeelde mogelijkheden. De spitsen Nihat Kahveci en Semih Şentürk werden maar sporadisch bereikt, waardoor bondscoach Fatih Terim zich in de rust genoodzaakt voelde om in te grijpen. Vleugelaanvaller Sabri Sarıoğlu verving Şentürk en met de dribbelaar van Galatasary in de ploeg begon het prompt beter te lopen bij de Turken. De ploeg had de regie in handen en nam Čech een aantal keer onder vuur, maar de doelman van Chelsea capituleerde lange tijd niet.

Toen Jaroslav Plašil na een uur spelen de 0-2 binnengleed leek de wedstrijd dan ook gespeeld. Arda Turan schoot een kwartier voor tijd echter de 1-2 in de touwen, waarna Nihat zich met twee treffers kroonde tot de matchwinner. De Turkse doelman Volkan Demirel kreeg in de slotfase nog een directe rode kaart wegens het duwen van Koller, maar het kon de Turkse feestvreugde niet bederven. Met veldspeler Tuncay op doel kwam de zege voor de Turken niet meer in gevaar.

Dankzij de sensationale 3-2 overwinning gaat Turkije door naar de kwartfinales. Daarin treft het vermoedelijk Kroatië, dat zo goed als zeker is van de groepswinst in poule B. Ook Portugal gaat door uit Groep A; voor Tsjechië en gastland Zwitserland zit het toernooi er na drie wedstrijden op.