Gratis Europees schoolfruit stap dichterbij

buitenland
1
16 jun '08
Brussel wil volgend jaar 90 miljoen euro vrijmaken voor gratis fruit op scholen in de Europese Unie.

Momenteel lijdt 27 procent van de mannen en 38 procent van de vrouwen in de EU aan overgewicht, onder wie 22 miljoen kinderen.

De lidstaten, die al sinds 2004 praten over schoolfruit, moeten een zelfde bedrag bijleggen om de financiering rond te krijgen. Arme regio's hoeven van de Europese Commissie slechts 25 procent te betalen, meldden bronnen in Brussel.Het schoolfruitprogramma is bedoeld om overgewicht bij jonge kinderen tegen te gaan. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, hoopt dat jonge consumenten groente en fruit leren waarderen en het meer en vaker gaan eten.

Momenteel lijdt 27 procent van de mannen en 38 procent van de vrouwen in de EU aan overgewicht, onder wie 22 miljoen kinderen. In de EU halen maar heel weinig kinderen de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 gram fruit en groente. Door het vele zout, de suiker en het vet worden kinderen steeds zwaarlijviger. In Spanje, Portugal en Italië is nu al bijna een op de drie kinderen te zwaar.Veel scholen, ook in Nederland, delen fruit uit maar dat is niet altijd gratis voor de ouders. Bovendien hebben scholen in veel Oost-Europese EU-landen nog geen fruitprogramma's.Brussel hoopt de eerste gratis appels en sinaasappels uit te kunnen delen in het schooljaar 2009/2010. Dat is een jaar later dan de EU-ministers van Landbouw aanvankelijk hadden afgesproken. Vooral de hoge kosten waren een probleem. Naar verwachting zal de gehele Commissie op 8 juli instemmen met het voorstel van EU-commissaris Fischer Boel van Landbouw.

Het Europees Parlement pleitte er eerder ook al voor dat automaten op scholen vers fruit en groente bieden in plaats van producten met een hoog suikergehalte. De Europarlementariërs willen gekleurde stickers op verpakkingen die aangeven hoe gezond de inhoud is.

© MAROKKO.NL 2008
voeding
gezondheid
eu
fruit
school
overgewicht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?