Honda bouwt eerste commerciële waterstofauto

economie
40
16 jun '08
Honda Motor is als eerste autofabrikant in de wereld begonnen met de commerciële productie van een auto die rijdt op waterstof.

Het eerste exemplaar van de Honda FCX Clarity rolde vandaag van de band, dat meldt NRC Handelsblad vandaag. 

Het Japanse autoconcern wil de komende drie jaar tweehonderd Clarity's gaan bouwen. De eerste auto's zullen vanaf juli in Californië op de leasemarkt worden gebracht omdat daar een netwerk van tankstations voor waterstof aanwezig is. Tot de eerste klanten van de Clarity behoort onder anderen actrice Jamie Lee Curtis. De leaseprijs bedraagt 600 dollar per maand.

De auto wordt gebouwd op de eerste productielijn speciaal voor auto's met een brandstofcel. De Clarity heeft een topsnelheid van 160 kilometer per uur en een bereik van 450 kilometer. Honda overweegt binnen tien jaar met de massaproductie van de waterstofwagen te beginnen.

De vraag naar auto's met een brandstofcel neemt steeds sterker toe. Ze stoten geen schadelijke uitlaatgassen uit en zijn veel zuiniger dan auto's met een verbrandingsmotor. De hoge ontwikkelingskosten en het gebrek aan pompstations voor waterstofauto's vormen echter nog obstakels voor hun succes.

© MAROKKO.NL 2008
honda motor
auto
waterstof
commerciële productie
honda fcx clarity
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi