Jan Marijnissen treedt af als fractievoorzitter SP

algemeen
237
17 jun '08
Het is een grote verandering voor de Tweede Kamer dat Marijnissen stopt als fractievoorzitter.

Jan Marijnissen treedt om gezondheidsreden af als fractievoorzitter en politiek leider van de SP. Dat heeft Marijnissen dinsdag bekendgemaakt. Hij blijft Kamerlid.

Er is nog geen nieuwe fractievoorzitter gekozen. Leden van de SP-fractie kunnen zich tot donderdag twaalf uur kandidaat stellen voor de functie. Vrijdag kiest de fractie de opvolger van Marijnissen. Marijnissen was veertien jaar fractievoorzitter, van 1994 tot 2008. Hij zei dat het een emotioneel moment was toen hij de fractie dinsdagochtend informeerde. Hij noemde het een stap terug waar hij ongetwijfeld aan moet wennen. Maar na vier hernia's en vorig jaar vier maanden plat liggen, vond hij de baan toch te zwaar.

Het is een grote verandering voor de Tweede Kamer dat Marijnissen stopt als fractievoorzitter. "Marijnissen is de belichaming van de SP." Dat zei zijn VVD-collega Mark Rutte in een reactie. "Marijnissen heeft jaren lang de Tweede Kamer gedomineerd vanuit de oppositie", zei Rutte. Hij noemde het verder erg vervelend dat de SP-leider moet opstappen om gezondheidsredenen.

© MAROKKO.NL 2008
politiek
sp
marijnissen
aftreden
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?