Italië naar kwartfinale ten koste van Frankrijk

sport
172
18 jun '08
Italië plaatste zich dinsdagavond alsnog voor de kwartfinale van het EK.

De ploeg van bondscoach Roberto Donadoni was met 2-0 te sterk voor Frankrijk dat meer dan een uur moest spelen met één man minder.

Heel Italië heeft de afgelopen dagen kaarsjes gebrand en schietgebedjes gedaan voor een doorstart van de wereldkampioen op het EK voetbal. San Marco bleek de ware beschermheilige. Oranje deed zijn plicht in Bern tegen Roemenië: 2-0. De Azzurri van Roberto Donadoni, een oude Milan-vriend van Van Basten, ontdeden zich in Zürich zelf met dezelfde cijfers van Frankrijk, dat meer dan een uur met tien man speelde.

Vooraf was de vraag wie het meest genegen was lef te tonen, in eigen kracht te geloven en vooruit te denken. Dat duelletje won Donadoni. Hij gaf Antonio Cassano voor het eerst een basisplaats, in de buurt van Luca Toni, en posteerde Simone Perrotta er dicht achter. Gennaro Gattuso was terug voor het 'ophalen van het grootvuil'.

Raymond Domenech was conservatiever, met een klassieke 4-4-2, en gaf bovendien zijn defensie de schuld van de zeperd tegen Nederland (1-4). Eric Abidal verhuisde naar het centrum voor Lilian Thuram, François Clerc werd opgeroepen in plaats van Willy Sagnol. Voorin hield Karim Benzema Thierry Henry gezelschap. Dat ging ten koste van Florent Malouda. Het tactisch plan kon snel als prop de prullenbak in.

Al na zeven minuten vergaloppeerde Franck Ribéry, toch de man van de ideeën en niet van de splijtende tackles, zich ten opzichte van Gianluca Zambrotta. Hij kwam daarbij zelf zo ongelukkig terecht dat hij zijn linkerbeen blesseerde. De Franse spelbepaler belandde op de brancard en werd afgevoerd. Samir Nasri kreeg de opdracht hem te doen vergeten.

De jongeling hield het een kwartier vol. Toen moest hij alweer naar de kant van Domenech omdat Abidal uit het veld werd gestuurd. Hij haalde halverwege de eerste helft van achteren Toni, die een verre pass kunstig met de voet uit de lucht plukte, neer en kreeg rood van de Slowaakse scheidsrechter Lubos Michel, conform de regels. Andrea Pirlo schoot de strafschop strak en hoog langs Grégory Coupet.

Domenech trok zich de grijze haren uit het hoofd en presenteerde zich als een angsthaas door Nasri te laten plaatsmaken voor Jean Alain Boumsong, een verdediger. Vanaf dat moment speelden de Azzurri, voor de gelegenheid in het wit, tegen Les Bleus een gewonnen wedstrijd.

Die had Toni voor rust al kunnen beslissen. Zijn artistieke omhaaltje ging net naast. In de tweede helft had Daniele de Rossi meer geluk. Henry veranderde zijn vrije trap van dertig meter voldoende van richting om van Coupet een 'ridder van de droevige' figuur te maken. Hij stond model voor een hele selectie, met Domenech aan het hoofd.

Voetbalprimeur.nl

© MAROKKO.NL 2008
italie frankrijk donadoni luca toni henry rossi
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?