In voetspoor van Gullit & Rijkaard

sport
61
19 jun '08
Khalid Boulahrouz en Ibrahim Afellay schreven in de wedstrijd tegen Roemenië (2-0) geschiedenis in Bern.

Nog nooit eerder kwamen twee spelers van Marokkaanse afkomst uit in het shirt van Oranje. Boulahrouz en Afellay startten tegen de Roemenen in de basis en laatstgenoemde maakte een uitstekende indruk. "Nederland gaat in de toekomst nog heel veel plezier aan 'Ibi' beleven", wist 'Boula' dan ook zeker. "Het is een speler met bijzondere kwaliteiten. Ik ben blij dat hij het zo ver heeft geschopt."

Met hun gezamenlijke optreden traden de spelers van Chelsea, afgelopen seizoen uitgeleend aan Sevilla, en PSV in de voetsporen van Ruud Gullit en Frank Rijkaard, die op 14 april 1982 tijdens Nederland-Griekenland (1-0) de eerste twee Surinamers samen in het Nederlands elftal waren. Een opvallende parallel tussen Boulahouz en Afellay enerzijds en Rijkaard en Gullit anderzijds is dat ze eerder al bijna de boeken ingingen.

Op 1 september 1981 waren Rijkaard én Gullit geselecteerd voor Zwitserland-Nederland (2-1), maar werd de ene debutant Rijkaard vervangen door de andere, Gullit. Zaterdag 24 mei 2008 kwam Boulahrouz in de 62e minuut in het veld tijdens Oranje-Oekraïne (3-0), maar ging Afellay er op hetzelfde moment uit. De eerste EK-wedstrijd tegen de Italianen was 'Boula' al gewisseld op het moment dat Afellay erin kwam.

Op het moment dat Afellay zijn keuze moest maken voor Oranje of het Marokkaanse elftal, won hij advies in bij Boulahrouz. "Ik heb hem alleen over mijn eigen ervaringen kunnen vertellen. Maar uiteindelijk heeft hij samen met de mensen die hij lief heeft de knoop doorgehakt", aldus de verdediger, die pas later besefte dat de wedstrijd tegen de Roemenen een bijzondere was. "De Marokkaanse gemeenschap zal het prachtig vinden. Maar zelf was ik vooral met het duel bezig. Het maakt mij niet uit of mijn medespelers blank, groen, geel of zwart zijn. Ik wil gewoon altijd winnen."

© MAROKKO.NL 2008
khalid boulahrouz
ibrahim afellay
ek 2008
oranje
marokkanen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?