Nederlandse scholieren heel tevreden over hun leven

algemeen
1
20 jun '08
De Nederlandse jongeren oordelen opvallend positief over school.

Nederlandse scholieren van 11-15 jaar zijn zeer tevreden met hun leven. Uit een vergelijkend onderzoek in 41 West-Europese en Noord-Amerikaanse landen, komen Nederlandse jongeren zelfs als meest tevreden uit de bus. Jongeren hebben over het algemeen heel goed contact met hun ouders. Ze hebben relatief veel vrienden en kunnen goed met die vrienden praten

Dit blijkt uit het vijfde internationale onderzoek onder 204.000 jongeren (11, 13 en 15 jaar) van de World Health Organization (WHO) in de periode 2005-2006. Het rapport werd op 18 juni wereldkundig gemaakt. Het Nederlandse deel van het onderzoek werd uitgevoerd door de Universiteit Utrecht in samenwerking met het Trimbos-instituut en het Sociaal Cultureel Planbureau. Nederland nam in 2005 voor de tweede keer deel aan dit onderzoek. Net als vier jaar geleden scoort de Nederlandse schooljeugd in dit onderzoek hoog op veel sociale indicatoren. Het algehele beeld is, net als vier jaar geleden, opnieuw zeer positief. Nederlandse ouders zijn volgens hun kinderen erg betrokken en voeden hun kinderen goed op. ‘We mogen concluderen dat wij in een land wonen waar het plezierig opgroeien is voor de meeste jongeren’, stellen de betrokken onderzoekers professor Wilma Vollebergh en professor Tom ter Bogt van de Universiteit Utrecht op grond van deze internationale studie. Het onderzoek naar crossnationale verschillen geeft een sterke beweging aan in de richting van minder ongezond gedrag en tegelijkertijd ook meer risicogedragingen.

Alcoholgebruik afgenomen
In Nederland is de meest opvallende uitkomst dat, in vergelijking met vier jaar geleden, het alcoholgebruik is afgenomen. Dat geldt vooral bij de jongste groepen jongeren. Het resultaat hiervan is dan ook, dat de Nederlandse jongeren niet meer in de top drie van Europa staan. Nederlandse jongeren zijn niet langer de zuipschuiten van Europa. Ook roken de jongeren in Nederland minder dan in andere landen. Terwijl het gebruik van cannabis in Noord-Amerika het meest voor komt, staat ons land toch ook hoog op de lijst.

School
De Nederlandse jongeren oordelen opvallend positief over school. Zij vinden school leuk en een plezierige plek. Ze vinden dat hun klasgenoten aardig en behulpzaam zijn en er wordt relatief weinig gepest. Opvallend is bovendien dat jongeren veel minder druk ervaren van school dan hun leeftijdgenoten in andere landen.

Gezond eten
De consumptie van gezond voedsel is over het algemeen toegenomen. Ook de leefstijl van de Nederlandse jongeren is redelijk gezond; de meeste scholieren ontbijten elke dag. Bovendien bewegen de meeste Nederlandse meisjes en jongens voldoende. Wel kijken Nederlandse jongeren dagelijks meer televisie dan veel van hun leeftijdsgenoten in andere landen. Wereldwijd zijn veel meisjes ontevreden over hun lichaam en houden zich aan een dieet. Ook de Nederlandse meisjes vinden zichzelf relatief vaak te dik, maar in ons land zijn er relatief weinig meisjes op dieet.

© MAROKKO.NL 2008
onderwijs
scholieren
tevredenheidsonderzoek
europa
nederland
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi