Wilders vreest internationaal arrestatiebevel

buitenland
0
20 jun '08
The Messenger of Allah Unites Us beschuldigt Wilders onder meer van racisme.

PVV-leider Geert Wilders vreest binnenkort opgepakt te worden in het buitenland omdat Jordanië hem internationaal wil vervolgen voor zijn film Fitna. Minister Verhagen van Buitenlandse Zaken is op de hoogte van de arrestatiedreiging. In een voorlopige analyse van het ministerie worden de risico’s voor Wilders in kaart gebracht.

De PVV-leider bevestigt dat Verhagen en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTb) bezig zijn met de zaak. ‘Gelukkig nemen ze het zeer serieus. Op deze manier wordt mijn bewegingsvrijheid gigantisch beperkt en kan ik als politicus niet opereren.’

Maandag verklaarde de rechtbank in de Jordaanse hoofdstad Amman de klacht om Wilders internationaal te vervolgen ontvankelijk. Deze klacht is ingediend door The Messenger of Allah Unites Us, de groep die ook een boycot tegen Nederlandse producten in Jordanië heeft georganiseerd, aldus Volkskrant.nl.

De groepering beschuldigt Wilders onder meer van racisme, het aanzetten tot haat en belediging van de islam en moslims.

Wilders denkt dat de rechtbank in Amman snel zal overgaan tot de daadwerkelijke dagvaarding en het uitvaardigen van een internationaal arrestatiebevel. ‘Het ontvankelijk verklaren van de klacht ging reuzesnel, het verzoek tot aanhouding verwacht ik deze of volgende week’, aldus de PVV’er.

Uit de analyse van Buitenlandse Zaken blijkt dat Jordanië dan meerdere opties heeft om Wilders uitgeleverd te krijgen. Zo kan Amman via Interpol een verzoek tot opsporing en aanhouding van Wilders doen uitgaan. Nederland kan zo’n verzoek aanvechten.

Meer voor de hand ligt dat Jordanië landen waar Wilders op bezoek gaat direct verzoekt hem uit te leveren. Daarvoor is het niet strikt noodzakelijk dat een land een uitleveringsverzoek heeft met Amman. Er kunnen ook handelsbelangen zijn waarom een land toch tot uitlevering overgaat.

In alle gevallen wordt de vrijheid van Wilders om te reizen beperkt. Wilders hekelt de onzekerheid: ‘Je weet nooit wanneer het gaat gebeuren.’ De ministeries van Buitenlandse Zaken en Justitie willen niet op de zaak vooruitlopen. ‘Wij wachten de stappen van Jordanië af’, aldus Justitie.

© MAROKKO.NL 2008
geert wilders fitna pvv jordanie ammam
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?