Sodom en Gomorra weggevaagd door asteroide

algemeen
9
22 jun '08
De nieuwe theorie over de vernietiging van Sodom en Gomorra komt van twee raketwetenschappers.


14-04-2008: "Een kleitablet dat wetenschappers meer dan een eeuw in de war bracht is geïdentificeerd als een ooggetuige-verslag van een asteroïde die de Bijbelse steden Sodom en Gomorra zo'n 5000 jaar geleden vernietigde.

De onderzoekers geloven dat de symbolen op de tablet een gedetailleerd verslag weergeven van hoe een anderhalve kilometer grote asteroïde het gebied trof en zo meer dan één miljoen vierkante kilometer met de grond gelijkmaakte. Het effect van de inslag, gelijkwaardig aan meer dan 1000 ton TNT, zou duizenden doden en één van de grootste grondverschuivingen ter wereld veroorzaakt hebben", aldus een arikel in The Daily Mail.


De nieuwe theorie over de vernietiging van Sodom en Gomorra komt van twee raketwetenschappers: James Alan Bond and Mark Hempsell, die naar eigen zeggen de afgelopen acht jaar de stukjes van de archeologische puzzel hebben samengelegd. Op de doos van hun puzzel staat een afbeelding van een kleitablet die de naam 'Planisphere' kreeg. De kleitablet werd door de Victoriaanse archeoloog Asten Henry Layard tussen de resten van de bibliotheek van het Koninklijk Paleis in Nineve ontdekt.


Aan de hand van de 'inlichtingen' op de kleitablet en de 2700 jaar oude nota's van een Soemerische astroloog bepaalden ze met computertechnologie het tijdstip des onheils: 29 juli 3123 (voor Christus), net voor dageraad.

De helft van de tablet zou de sterrenhemel beschrijven, de andere helft zou het hebben over een 'bolvormige steen' die zich met hoge snelheid door de hemel verplaatste. Die beschrijving komt overeen met een asteroïde van het type 'Aten' die dicht bij de aarde en de zon rondcirkelen. De baan van de asteroïde zou op een ramkoers naar de Otz Vallei gelegen hebben.

"De asteroïde kwam onder een zeer lage hoek, ongeveer 6 graden, en schampte de berg 'Gaskogel' op zo'n 11 kilometer van Köfels. Daardoor explodeerde de vuurbol boven de vallei, zonder een krater na te laten", zegt Hempsell. De explosie zou tot een paddestoelwolk geleid hebben, terwijl de rookpluim over een afstand van honderden kilometers opgemerkt kon worden. Hempsell verklaart ook nog dat een ander deel van de kleitablet (18 centimeter in doorsnede) een rookpluim beschrijft die zichtbaar was tot het ochtendgloren van de daarop volgende dag.


"U moet de context kennen alvorens u het kunt vertalen", voegt Hempsell van de Universiteit van Bristol er aan toe. "De geologen hebben de grondverschuiving in het gebied gedateerd op 7000 voor Christus, veel vroeger dan wat het Soemerische verslag ons vertelt. Maar de resten van de asteroïde hebben de resultaten van de geologische datering negatief beïnvloed."

Wetenschappers gaan niet akkoord met de bevindingen die Hempsell publiceerde in zijn boek "A Sumerian Observation of the Köfels's Impact Event". John Taylor, een (teruggetrokken) archeoloog bij het Britse Museum zei dat er geen bewijsmateriaal is dat de oude Soemeriërs dergelijke nauwkeurige astronomische verslagen konden maken. Bovendien stelt hij dat onze kennis van de Soemerische taal verre van compleet is.


14-04-2008: "Een kleitablet dat wetenschappers meer dan een eeuw in de war bracht is geïdentificeerd als een ooggetuige-verslag van een asteroïde die de Bijbelse steden Sodom en Gomorra zo'n 5000 jaar geleden vernietigde.

© MAROKKO.NL 2008
sodom gomorra asteroide
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi