Van Basten erkent verdiende zege Russen

sport
0
22 jun '08
Marco van Basten was reëel na afloop van de verloren kwartfinale op het EK tegen Rusland.

 "Zij hebben zoveel kansen meer gehad. Ze hebben verdiend gewonnen'', meende de vertrekkende bondscoach van Oranje voor de camera van de NOS.
Voor Van Basten was het een raadsel dat het tien minuten voor het einde nog 1-1 stond. "Het was wachten op de 2-1. We hadden toen te veel mensen die niet meer konden brengen wat ze moesten brengen. Er waren in de ploeg te veel jongens die er doorheen zaten. Op het laatst speelden we nog maar met een man of zes, zeven."

Van Basten had geen verklaring waarom zijn team niet het niveau van de voorgaande wedstrijden haalde. Oranje begon zenuwachtig, vond de bondscoach. "Vooral in het begin ging het heel moeizaam. In het tweede deel hebben we van alles geprobeerd. Uiteindelijk hebben we het ook fysiek afgelegd."

Vooral dat verbaasde Van Basten. "Normaal gesproken hadden wij fitter moeten zijn. De Russen hebben na hun vorige duel een dag korter rust gehad. Bovendien hebben wij in ons laatste groepsduel andere jongens opgesteld. Het had daarom andersom moeten zijn."

Vooral had de bondscoach te doen met doelman Edwin van der Sar. "Hij stopt als international en had een mooier afscheid verdiend. Ik had hem graag de finale en misschien nog wel meer gegund. Ook hier heeft hij het weer fantastisch gedaan. Het is jammer dat het zo is gelopen."

Met tevredenheid keek Van Basten terug op de groepsfase. "Daarin hebben we goed, mooi en enthousiast gespeeld. Dat hadden we nu ook willen doen. Maar van het begin speelden we geen voetbal. Het zat er gewoon niet in. We zijn nauwelijks in ons spel gekomen."

Van Basten koos in de tweede helft voor Robin van Persie. Hij verving Dirk Kuijt. "Op die manier kwam er meer gevaar en diepte." Khalid Boulahrouz kampte met een kuitblessure en kon niet verder. "Arjen Robben was geen mogelijkheid als vervanger. Hij had weer last van een lies. Dat gebeurde vrijdag op de training."

De bondscoach prees de Russen. "Ze hebben heel goed gespeeld, op alle fronten. Ik wens ze verder veel succes toe. Rusland is in staat het toernooi te winnen."

Voetbalprimeur.nl

© MAROKKO.NL 2008
marco van basten ek rusland van der sar
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi