Tsvangirai vlucht Nederlandse ambassade in

buitenland
5
23 jun '08
De Zimbabwaanse oppositieleider Morgan Tsvangirai is de Nederlandse ambassade in Harare ingevlucht.

De oppositieleider is zondag op het terrein aangekomen en heeft daar de nacht doorgebracht. Hij heeft tijdelijk zijn veiligheid gezocht op de Nederlandse ambassade en beraadt zich op verdere stappen, aldus Verhagen. Tsvangirai heeft geen asiel aangevraagd bij de Nederlanders.

Nederland is van mening dat met name Zuid-Afrika de druk op het regime van president Robert Mugabe moet opvoeren om tot een oplossing te komen. Volgens minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) is de internationale gemeenschap aan zet. Er is nog veel te weinig gebeurd vanuit de regio zelf, zei Koenders. Daarnaast is de hoop gevestigd op het initiatief van de Britten om een veroordeling van de VN-Veiligheidsraad te krijgen. Ook binnen de EU pleit Nederland voor opvoering van de druk, door middel van sancties.

De uitslag van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen die vrijdag zouden plaatshebben mag volgens Koenders onder geen beding gerespecteerd worden, meldt de Telegraaf. Koenders heeft regelmatig contact gehad met Tsvangirai, de laatste keer nog tien dagen geleden. Vanuit Frankrijk, waar hij samen met collega ministers voor Ontwikkelingssamenwerking de jaarlijkse Tidewater-conferentie bijwoonde, zei Koenders dat de internationale gemeenschap aan zet is.

In een verklaring van de gezamenlijke ministers en vertegenwoordigers van de VN vanuit Frankrijk riepen zij met name de Afrikaanse leiders op tot het opvoeren van de druk op het regime van Mugabe om niet alleen de rechten van de bevolking te garanderen, maar ook de hulp mogelijk te maken. Er is momenteel een tekort van naar schatting een miljoen ton graan in Zimbabwe.

Nederland pleit al tijden voor eerlijke en vrije verkiezingen, veroordeelt al tijden het geweld van het regime en steunt mensenrechtenverdedigers. Nederland geeft geen steun aan de politieke partij MDC van Tsvangirai.

© MAROKKO.NL 2008
zimbabwe
morgan tsvangirai
oppositieleider
mugabe
nederlandse ambassade
gevlucht
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi