Duitsland met nodig fortuin naar finale

410
26 jun '08
Duitsland is de eerste finalist van het Europees Kampioen.

De ploeg van bondscoach Joachim Löw won met 3-2 van Turkije, dat tot de laatste minuut overeind bleef.

De ploeg van bondscoach Joachim Löw treft zondag in de eindstrijd Spanje of Rusland, de ploeg van Guus Hiddink. Die twee landen spelen donderdag de tweede halve finale. Duitsland gaat in Wenen voor de vierde Europese titel, de laatste was in 1996.

Gezien de waslijst aan blessures en schorsingen bij Turkije was het een verrassing hoe de ploeg van Fatih Terim in Basel voor de dag kwam. Ondanks de afwezigheid van sterren als Nihat Kahveci, Tuncay Sanli en Emre Belözoglu wist Turkije de Duitsers te overrompelen met flitsend aanvalsspel. Kazim Kazim loste na zeven minuten het eerste waarschuwingsschot, even later ranselde hij de lat boven Jens Lehmann.

De Duitse doelman wist niet wat hem overkwam, keer op keer doken de Turken voor de onzekere routinier op. Na ruim twintig minuten moest Lehmann capituleren. Een omhaal van opnieuw Kazim sprong via de lat terug het veld in, voor de voeten van Ugur Boral. Die frommelde de bal door de benen van Lehmann in het doel: 0-1.

Joachim Löw zag het vanaf de kant hoofdschuddend aan. Zijn ploeg stelde zich in de kwartfinale met een knappe zege op Portugal (3-2) favoriet voor de eindzege, maar had het eerste half uur tegen Turkije niets in te brengen. Toch ging Duitsland met een gelijke stand de rust in. Bastian Schweinsteiger tikte na 26 minuten een voorzet van Lukas Podolski met buitenkant rechts knap achter Rüstü Recber (1-1), een kopie van zijn doelpunt tegen Portugal.

Met Torsten Frings op de plek van Simon Rolfes speelde Duitsland na rust een stuk overtuigender. Scheidsrechter Massimo Busacca weigerde de bal in de 50e minuut op de stip te leggen toen Lahm in het strafschopgebied werd gevloerd door Sabri Sarioglu. Thomas Hitzlsperger was halverwege de tweede helft dicht bij een treffer met een knal vanaf 25 meter, die net naast het doel van Rüstü verdween.

In de laatste tien minuten van de reguliere speeltijd brandde het duel helemaal los. Een blunder van Rüstü, die onnodig ver uit zijn doel kwam, leek Duitsland de overwinning te bezorgen. Miroslav Klose klopte de Turkse sluitpost in de lucht en kon de bal in het lege doel koppen (2-1).

Turkije liet op dit EK echter al verscheidene keren zien over enorm veel karakter te beschikken. Semih Sentürk, die ook al de gelijkmaker aantekende in de kwartfinale tegen Kroatië, tikte vijf minuten voor tijd de 2-2 achter Lehmann en leek daarmee een verlenging uit het vuur te slepen. Lahm voorkwam in blessuretijd echter anders.