Anders denken over uitblijvende zwangerschap

algemeen
0
27 jun '08
De cognitieve gedragstherapie zorgt ervoor dat mensen hun probleem anders gaan zien.

De kinderwens kan overweldigend worden, vooral wanneer de zwangerschap gepland is en niet uitkomt. In onze ‘maakbare’ wereld vormt die teleurstelling een ware beproeving voor koppels. Oplossingen worden uit medische hoek verwacht. Toch zou positief blijven denken de vruchtbaarheid een boost kunnen geven. Reden om psychische begeleiding te overwegen tijdens bv. een IVF behandeling

Mensen kunnen ‘alles hebben’, als ze een kind wensen en niet krijgen, voelen ze zich berooid. Vooral het gevoel van controleverlies ontreddert koppels. Ze raken gefocust op dat ene doel: zwanger worden. Hun hele leven staat in het teken van de pogingen. De tunnelvisie dwingt paren met een onvervulde kinderwens in een isolement omdat ze andere belangstellingen grotendeels negeren. Hun leven staat in ‘standby’.

Aan de Emory University in Atlanta werd ooit een experiment gedaan dat het nut van psychische begeleiding ‘aantoont’. Van een groep van zestien vrouwen die gedurende zes maanden geen regels meer hadden, kreeg de helft twintig weken cognitieve gedragstherapie, de andere helft niet. Van de acht vrouwen die therapie volgden, herwonnen zes vrouwen hun vruchtbaarheid en werden er twee na twee maanden zwanger. In de controlegroep kreeg slechts een vrouw weer haar regels.

De cognitieve gedragstherapie zorgt ervoor dat mensen hun probleem anders gaan zien. Veel vrouwen menen dat ze falen als de conceptie niet doorgaat. Dat is een foute overtuiging. Ze vinden zichzelf geen volwaardige vrouw meer en raken in een neerwaartse spiraal. Met de cognitieve gedragstherapie wordt er weer aan hun zelfvertrouwen gewerkt. De nadruk ligt op oplossingen, eerder dan op het ellendige gevoel dat het uitblijven van een zwangerschap oproept.
Vrouwen herwinnen langzaam maar zeker een gevoel van controle wat gunstig inwerkt op de hormonenproductie. Angstgevoelens die de eisprong kunnen verstoren, worden gereduceerd. Het lichaam raakt weer in balans en functioneert beter. Het uitlokken van een zwangerschap is een complex gebeuren, dikwijls worden het probleem en de oplossingen te sterk gemedicaliseerd. De cognitieve gedragstherapie kan een nieuw evenwicht brengen tussen de gedachten, de emoties en het lichaam.

© MAROKKO.NL 2008
ivf zwangerschap denken
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi