Belgie: Enorme stijging cyberhaat en racisme

buitenland
29
27 jun '08
Vooral de stijging van het aantal kettingmails die haat prediken tegenover moslims valt op.

Een kwart van de racismemeldingen die het Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding (CGKR) vorig jaar ontving, hadden betrekking op cyberhaat, racisme via het internet, aldus Knack.be.

In 2007 ging het om 330 meldingen, of 27 pct van het totaal aantal klachten over racisme. Het jaar voordien ging het maar om 140 meldingen of 16 pct van het totaal aantal klachten. In 2005 bedroeg het klachtenaandeel maar 13 pct.

Vooral de stijging van het aantal kettingmails die haat prediken tegenover moslims valt op. In veel van die mails wordt de islam uitsluitend geassocieerd met terrorisme, extremisme en bedreigend voor andere culturen, aldus het centrum voor racismebestrijding.

Het CGKR waarschuwt dat die mails - vaak gebaseerd op leugens en halve waarheden - niet onschuldig zijn, maar dat er een strategie van haatverspreiding achter zit.
Islamofobie duikt trouwens ook vaak op in discussiefora die op zich niets te maken hebben met de islam. Het CGKR vermeldt de sites van krantenredacties, waar soms wordt aangezet tot haat, discriminatie of geweld.

In totaal ontving het CGKR in 2007 2.917 meldingen over discriminatie, racisme en andere misdrijven in verband met het aanzetten tot haat. Dat is een stijging met 77 pct.

© MAROKKO.NL 2008
cyberhaat belgie centrum voor gelijkheid van kansen en racismebestrijding
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi