Racistische rel schokt Curaçao

buitenland
257
30 jun '08
De Curaçaose gemeenschap is geschrokken van het racistische incident waarbij een blanke man een schedelbreuk opliep.

Het incident deed zich voor in de nasleep van een demonstratie tegen het financieel toezicht door Nederland op de Curaçaose begroting en overheidsuitgaven.

De Eilandsraad ging afgelopen donderdag met een meerderheid van elf tegen tien akkoord met deze regeling. De oppositie zag dat als herkolonisering door Nederland en riep op tot een demonstratie.In de uren na het raadsbesluit braken er in de stad relletjes uit. Auto’s werden beschadigd, straatmeubliair werd vernield en het verkeer werd gehinderd. In de late avond ging een kleine groep demonstranten in de richting van de cafés in Willemstad waar veel Nederlanders komen. Er werd daar op de blanke klanten gescholden en er werd met flessen en stenen naar ze gegooid.

De meeste cafébezoekers konden zich uit de voeten maken, maar een 33-jarige blanke man, overigens geboren op Curaçao uit Curaçaose ouders, viel neer met een ernstige wond aan het hoofd. In het ziekenhuis werd een schedelbreuk vastgesteld.
De racistische oprisping heeft grote afschuw en afkeuring gewekt op het eiland. In het weekeinde waren er op de radio tal van inbelprogramma’s waarin luisteraars zich afvroegen waar het heen moet met het eiland. Gezaghebber Lisa Dindial zei in een toespraak voor radio en tv dat het onaanvaardbaar is dat mensen worden aangevallen vanwege hun huidskleur. Dindial: ‘Iedereen heeft evenveel rechten op dit eiland en de oppositie kan niet uitmaken wie hier thuishoort.’

Norbert George, voorman van de kleine oppositiepartij DP, hield voor dat de bevolking van Curaçao is samengesteld uit mensen met verschillende etnische en culturele achtergronden, die verbonden zijn door de wens om van Curaçao wat te maken.

‘Als we dat uit het oog verliezen, wordt het hier rap onaangenaam, juist omdat we op een eiland zitten’, aldus George.Leiders van de grootste oppositiepartij MAN en van de partij Forsa Kòrsou haastten zich eveneens om afstand te nemen van de gebeurtenissen. Ze benadrukten dat de oproep tot demonsteren niet tegen de Nederlanders was gericht. Wel verwijten ze de coalitie geen oor te hebben voor de onvrede onder een groot deel van de eilandbevolking.

© MAROKKO.NL 2008
curaçao
racistische rellen
nederland
onvrede bevolking
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?