Jazeera kan amper werken in Marokko

buitenland
30
30 jun '08
Het begon allemaal begin vorige maand toen er heftige rellen uitbraken in het zuidelijke provinciestadje Sidi Ifni.

De Arabische satellietzender Al Jazeera kan nauwelijks meer haar werk verrichten in Marokko. Een Marokkaanse overheidsinstantie verbood twee maanden geleden de zender nog langer nieuwsbulletins te verzorgen vanaf Marokkaanse bodem.

En morgen (1 juli) moet directeur Hassan Rachidi, wiens persaccreditatie twee weken geleden is ingetrokken, voor de rechter verschijnen voor ’het verspreiden van valse informatie’.

„Ik ben verbaasd. Ik had niet verwacht dat ik vervolgd zou worden of dat mijn accreditatie zou worden ingetrokken”, vertelt Rachidi. De zender zou opzettelijk ’valse informatie’ hebben verspreid en Rachidi heeft hiervoor geen excuses willen aanbieden aan de Marokkaanse overheid, aldus Trouw.nl.

Het begon allemaal begin vorige maand (7 juni) toen er heftige rellen uitbraken in het zuidelijke provinciestadje Sidi Ifni. Al Jazeera meldde dat daarbij volgens de mensenrechtenorganisatie CMDH zes tot tien doden waren gevallen. Daarop volgde een communiqué van het ministerie van binnenlandse zaken dat dit nieuws tegensprak. „Wij hebben dit communiqué direct overgenomen in onze berichtgeving”, vertelt Rachidi.

Terwijl Rachidi diezelfde dag nog vier uur lang door de politie werd ondervraagd of Al Jazeera deze informatie te kwader trouw had uitgezonden, gaf de mensenrechtenorganisatie CMDH op dezelfde avond een persconferentie waar zij opnieuw melding maakte van enkele doden. Reuters, AFP, de Spaanse zender Antenas 3 en de lokale krant Al Ahdath Magrhebia, iedereen nam het nieuws over. Maar alleen Rachidi en Ibrahim Sebaa El Layl van de mensenrechtenorganisatie moeten voorkomen. En alleen Al Jazeera werd op de staatszenders 2M en RTM beschuldigd van het verspreiden van valse informatie.

„Een lastercampagne tegen Al Jazeera? Dat kan ik niet zeggen, maar de gebeurtenissen zijn op een ietwat absurde manier met elkaar verbonden”, zegt Rachidi. Vanaf 6 mei mocht Al Jazeera niet langer gebruik maken van de satellietverbinding voor het doorgeven van het dagelijks nieuwsbulletin uit de regio. Het dossier van Al Jazeera zou juridisch niet in orde zijn, gaf het ANRT – een Marokkaanse overheidsinstantie die toeziet op de telecommunicatiebranche - aan.

© MAROKKO.NL 2008
sidi ifni hassan rachidi al jazeera anrt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?