Brussel: Slaven bevrijd na tip van Marokkaanse vrouw

buitenland
58
2 jul '08
De Marokkaanse solliciteerde in haar thuisland voor de baan.

Ze moesten in de gang slapen, 24 uur per dag paraat staan voor de weduwe van een Arabische sjeik en kregen nauwelijks te eten. Dat al maanden aan een stuk. De politie viel gisteren binnen in het Brusselse luxehotel Conrad. Ze bevrijdde veertien moderne slavinnen.

Een 32-jarige Marokkaanse stapte vorige week met een bizar verhaal naar de politie. Ze was uitgebuit door de familie van een emir uit de Verenigde Arabische Emiraten. Haar paspoort hadden ze afgenomen. De weduwe en haar vier prinsessendochters wonen volgens haar al bijna een jaar in het Conrad hotel in de chique Louizalaan in Brussel. Nog volgens de vrouw was zij niet de enige.

Gisteren voerde het Arbeidsauditoraat samen met de politie een controle uit in het luxehotel. De Marokkaanse bleek de waarheid te spreken. De weduwe van de steenrijke sjeik Mohammed Bin Khalid Al Nahyan woont er al bijna een jaar samen met de vier prinsessen Shaima, Myriam, Maessa en Rawda. Omdat ze geen pottenkijkers willen, betalen ze er al die tijd voor de hele vierde verdieping: goed voor 53 kamers, aldus Standaard.be.

Zelf slaapt weduwe Hamda in de koninklijke suite. Kostprijs per nacht: 4.500 euro. Zij en haar dochters zijn het gewend de lakens uit te delen. Aan personeel geen gebrek: er waren veertien dienstmeisjes en drie lijfwachten aanwezig. Een greep uit de landen van herkomst: Filipijnen, Marokko, India, Egypte, Turkije, Irak en Syrië. Vooral de dienstmeisjes werden uitgebuit. Terwijl moeder Hamda, de prinsessen en hun kinderen in de mooiste kamers woonden, moesten de dienstmeisjes op de gang slapen. Nochtans stonden veel betaalde kamers intussen gewoon leeg. Maar dat was voor eventueel bezoek.

Volgens de ontsnapte Marokkaanse was er van slapen niet veel sprake. Ze zegt dat ze hoogstens drie uur per nacht sliep. Voor de rest van dag moest ze paraat staan voor de prinsessen. 'Ze waren veeleisend. Hun koffieverslaving typeert hen. Ze waren verzot op hete koffie. Maar ze gruwelden van een schoteltje. Dan moest je die hete kop met je blote handen dragen. Gevolg: je raakte gemakkelijk verbrand. Maar naar de dokter kon ik niet. Daar kreeg ik geen verlof voor.' Volgens de vrouw mocht ze ook het hotel niet uit zonder een bewaker. Ze kreeg 500 euro per maand. Andere dienstmeisjes verdienden nog minder: 150 euro. De beste verdiener kreeg 700 euro.

De Marokkaanse solliciteerde in haar thuisland voor de baan. 'Maar ze draaiden haar daar een rad voor de ogen', zegt Fouad Lahssaini (Ecolo). Hij bekommert zich om haar lot. 'Meteen na de inval in het hotel werd ze al gebeld door de rekruteringsdienst in Marokko. Ze wilden haar manipuleren. Ze heeft schrik. Haar ouders wonen nog in Marokko. Haar vroegere bazen zijn oppermachtig.' De directeur van het Conrad wilde gisteren weinig kwijt na het bezoek van het Arbeidsauditoraat. 'We waren absoluut niet op de hoogte van die zogezegde wanpraktijken. Het is niet ons personeel, maar dat van onze cliënt', zegt hoteldirecteur Mark De Beer. Volgens de Marokkaanse wisten ze nochtans goed dat ze in erbarmelijke omstandigheden tewerkgesteld waren. Een ex-werknemer van het Conrad bevestigt nochtans dat het hotel een oogje dichtkneep voor hun topklanten. 'Op hun verdieping werd het brandalarm uitgezet. Omdat de prinsessen dat lawaai vervelend vonden.' Er werd (nog) niemand aangehouden.

© MAROKKO.NL 2008
shaima myriam maessa rawda marokkaanse conrad mohammed bin khalid al nahyan
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi