'Sharia kan nuttig zijn bij het oplossen van geschillen'

buitenland
20
4 jul '08
Lord Phillips zei donderdag in een toespraak dat er over de sharia veel misverstanden bestaan.

Britse islamitische juristen hebben vrijdag positief gereageerd op uitlatingen die de opperrechter voor Engeland en Wales, Lord Phillips, donderdag deed over de sharia. Lord Phillips zei dat er geen sprake van kan zijn dat islamitische wetten in plaats komen van Engelse wetten, maar dat er wel degelijk door individuen gebruik kan worden gemaakt van islamitische principes als het gaat om conflictbemiddeling, aldus Depers.nl.

Shamim Qureshi, voorzittend rechter bij het Moslim Bemiddelingstribunaal, en een van de weinige moslims die in Engeland als regulier rechter werkzaam is, zegt dat een beroep op de sharia bijvoorbeeld nuttig kan zijn bij het oplossen van geschillen over uithuwelijking. Volgens een bij het Bemiddelingstribunaal betrokken advocaat moeten critici van toepassing van islamitische rechtsprincipes beseffen dat in Groot-Brittannië beide partijen het eens moeten zijn over de manier waarop ze hun conflict willen beslechten. Als een van beide partijen dus niets met de principes die aan de sharia ten grondslag liggen te maken wil hebben, kan men altijd nog naar de reguliere rechter stappen.

Lord Phillips zei donderdag in een toespraak dat er over de sharia veel misverstanden bestaan. Zo denken velen ten onrechte dat de sharia niets meer is dan het opleggen van zware lijfstraffen of zelfs de doodstraf, aldus de opperrechter. "En het beeld dat velen hebben van de sharia is gekleurd door gewelddadige extremisten die zich erop beroepen en de zaak zo verdraaien dat ze er terroristische gruweldaden als zelfmoordaanslagen mee kunnen rechtvaardigen, en volgens mij is dat in strijd met islamitische principes", zei Lord Phillips.

Volgens hem moet het mogelijk zijn dat mensen op vrijwillige basis islamitische principes gebruiken om hun leven vorm te geven zolang dat niet in strijd is met de geldende wet.

Heb je hulp nodig?
113 Zelfmoordpreventie
Bel 113
24/7 bereikbaar (www.113.nl)
© MAROKKO.NL 2008
lord phillips engeland shamim qureshi sharia moslims
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?