'Nederlanders eerste blanken in Australië'

algemeen
19
6 jul '08
De eerste Europeanen in Australië waren mogelijk Nederlanders

Onderzoekers willen aantonen dat opvarenden van VOC-schepen zich al in de zeventiende eeuw hebben vermengd met leden van de Aboriginal Nunda-stam aan de westkust van het land.


Een team van Australische onderzoekers gaat DNA-materiaal van nu levende leden van de Nunda-stam vergelijken met genetische informatie uit Zuid-Afrika en de Verenigde Staten, waar zich eeuwen geleden Nederlanders hebben gevestigd. Zo hopen zij aan te tonen dat de eerste blanken die voet zetten op Australische bodem van Nederlandse afkomst waren.

Bij de protestantse geloofgemeenschap van de amish in Pennsylvania, waar vrijwel geen genetische inmenging van buitenaf is geweest, is volgens onderzoekster Nonja Peters een begin te maken. ‘We bekijken of we in de archieven van de VOC bemanningsleden kunnen vinden die uit dezelfde genenpool in Nederland of zelfs Duitsland komen.’ De vermenging van groepen Nederlanders met Aboriginal-stammen zou hebben plaatsgevonden in het gebied tussen de plaatsen Geraldton en Kalbarri. Dit gebied lag sinds 1616 aan een drukke vaarroute van de VOC.

De Nederlander Hendrik Brouwer had ontdekt dat via deze zuidelijke route van Kaap de Goede Hoop naar Indië de helft van de vaartijd kon worden gewonnen, door gebruik te maken van sterke en constante westenwinden tussen de 35 graden en 40 graden zuiderbreedte. Maar omdat plaatsbepaling op zee moeilijk was, voeren schepen met regelmaat te ver door. Dat resulteerde in tal van schipbreuken voor de westkust van Australiё, toen nog het onbekende ‘Zuidland’.

De onderzoekers willen de bemanningslijsten doorspitten van twee schepen: de Vergulde Draeck, die in 1656 bij Cape Leschenault verging, en de Zuiddorp, die in 1701 schipbreuk leed bij Shark Bay. ‘Maar er kunnen natuurlijk ook heel wat opvarenden van andere schepen zijn geweest die gedwongen waren om hier te blijven,’ benadrukt Peters, historischnieuwsblad.nl.

Volgens professor Graham Seal van Curtin University in Perth was West-Australiё voor de Nederlanders uit die tijd ‘zo ongeveer de maan, zeer onherbergzaam’. De eerste blanken aan deze kust hadden onmogelijk kunnen overleven zonder hulp van lokale Aboriginals. Seal is aan het onderzoeksteam toegevoegd om studie te doen naar folkloristische gebruiken van de Nunda-stam en hun mogelijk Nederlandse wortels.

‘Als ons onderzoek slaagt, moeten we de geschiedenisboeken herschrijven,’ zegt Seal. Tot nu toe is altijd aangenomen dat de eerste Europeanen in Australië Engelsen waren. Dezen arriveerden echter pas in 1788 met hun First Fleet in Botany Bay aan de oostkust, honderd jaar na de Nederlanders.

© MAROKKO.NL 2008
blanken europeanen nederlanders australie voc dna nonja peters
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi