Palestijnen verweren zich met camera

buitenland
62
7 jul '08
De Palestijnen in de heuvels rond de stad Hebron beklagen zich al jaren over de agressie van kolonisten.

Het nieuwste wapen van Palestijnen om zich te verdedigen tegen gewelddadige Joodse kolonisten op de door Israël bezette Westoever is de videocamera. Van afstand is zaterdag vastgelegd hoe een kolonist een Palestijnse boer in zijn gezicht schopt, nadat die eerst was vastgebonden aan een telefoonpaal. Het is de tweede keer in enkele weken dat kolonistengeweld is opgenomen.


De 30-jarige Mithat Abu Karsh uit het dorp Samua was naar eigen zeggen met enkele Palestijnen aan het werk op zijn land in de buurt van de illegale buitenpost Asael, in het zuiden van de Westelijke Jordaanoever. Kolonisten staken zijn land in brand, bonden hem vast en sloegen hem in elkaar. De video-opname toont hoe hij nog een keer wordt geschopt, nadat Israëlische soldaten al tussenbeide zijn gekomen. De politie heeft een kolonist gearresteerd.

De Palestijnen in de heuvels rond de stad Hebron beklagen zich al jaren over de agressie van kolonisten, die uit zijn op hun land. Geiten hoeden, oogsten binnenhalen en naar school gaan, zijn voor hen gevaarlijke ondernemingen. Geregeld vergezellen Israëlische en buitenlandse mensenrechtenactivisten hen, in de hoop dat het de kolonisten afschrikt. Maar zaterdag was dat niet het geval: de video is gemaakt door een activist van de Internationale Solidariteitsbeweging.

De Israëlische mensenrechtenorganisatie Btselem heeft in 2007 meer dan honderd videocamera’s uitgedeeld in Palestijnse gemeenschappen in de buurt van nederzettingen en militaire bases. De naam van het project: Shooting Back. Het verzamelde materiaal toont gedetailleerd hoe Palestijnen door extremistische kolonisten worden getreiterd en gemolesteerd. De incidenten zijn voorheen zelden vastgelegd.

Btselem gebruikt opnamen ook bij rechtzaken, waar kolonisten vaak worden vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs. Met een Btselem-camera heeft een herdersfamilie in juni vastgelegd hoe vier gemaskerde kolonisten hen met knuppels in elkaar sloegen. (Allerlei opnamen zijn op internet te vinden via YouTube.)

De Joodse kolonisten in de uitgestrekte heuvels rond Hebron hebben de religieus-ideologische overtuiging dat de Westoever van hen is, omdat God het de Joden in de bijbel zou hebben beloofd. Behalve in door Israël goedgekeurde nederzettingen wonen ze ook in illegale buitenposten – vaak een paar caravans op een heuveltop. Alle vormen van het koloniseren van bezet gebied zijn verboden volgens het internationaal recht. De meerderheid van de 240 duizend kolonisten op de Westoever woont er vanwege financiële voordelen.

De Routekaart, die Israël en de Palestijnse Autoriteit als leidraad gebruiken bij hun vredesonderhandelingen, verplicht Israël illegale buitenposten te ontruimen. Premier Ehud Olmert heeft daar nog geen aanstalten toe gemaakt.

© MAROKKO.NL 2008
palestijnen
israel
nederzettingen
videocamera
kolonistengeweld
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi