Allochtonen blijven bij hun taal

algemeen
68
14 jul '08
Turks of Marokkaans praten als je met vrienden op straat loopt?

Niet doen, vindt tweederde van de Nederlanders: op straat praat je Nederlands. Allochtonen denken daar anders over, aldus Depers.nl.
 
‘Ik vind niet dat we in Nederland zo op elkaar moeten letten’, zegt een 19-jarige Marokkaanse studente. ‘Als ik met vrienden onderling Berbers praat, maakt dat toch niet uit?’

‘Het belangrijkste is dat iemand die hier woont zich kan redden in het Nederlands als hij met een Nederlander spreekt’, vervolgt de Marokkaanse studente, die anoniem wil blijven. Zelf spreekt ze trouwens vrijwel altijd Nederlands met haar Marokkaanse vrienden. ‘Soms gooi ik er wel wat Berbers doorheen. Bijvoorbeeld als ik ruzie heb. Dan is het fijn dat Nederlanders je niet kunnen verstaan’.

Iets minder dan dertig procent van de ondervraagde Marokkanen vindt dat iedereen die in ons land woont op straat Nederlands moet spreken. Onder Turken ligt dat percentage met 10 procent een stuk lager. Van de Surinamers vindt 28 procent Nederlands spreken op straat belangrijk, van de Antillianen 39 procent.

Ook de 25-jarige Surinaams-Hindoestaanse Renu praat met haar Hindoestaanse vrienden vooral Nederlands. Net als de Marokkaanse studente valt zij soms terug op de taal van haar ouders. ‘Sommige uitdrukkingen ken ik alleen in het Hindoestaans’.

Reageren Nederlanders wel eens vervelend als ze Marokkaans of Turks op straat horen? ‘Ik heb nog nooit meegemaakt dat ze iets raars zeggen’, vertelt de 22-jarige Marokkaanse Mohammed, die met zijn Marokkaanse vrienden meestal Nederlands praat, maar op sommige momenten ‘als vanzelf’ Berbers gaat praten. De anonieme Marokkaanse student heeft één keer iets vervelends meegemaakt. ‘Ik fietste een keer samen met een vriendin toen er een paar Nederlandse jongens voorbij kwamen. Zij gingen ons napraten met een heel vet Marokkaans accent. Terwijl we gewoon Nederlands spraken!’

In eigen land gebruiken de jongeren soms Berbers of Hindoestaans om met elkaar even ‘lekker onverstaanbaar’ voor de omgeving te zijn. Op vakantie in Marokko of Turkije doen de jongeren het tegenovergestelde. De studente: ‘Dan is het fijn om Nederlands te praten zodat anderen je niet verstaan’. Hoewel dat zeker in steden als Tanger, waar zomers veel Nederlands-Marokkanen zijn, riskant is. ‘In Tanger hoor je ’s zomers erg veel Nederlands op straat’.

© MAROKKO.NL 2008
turks marokkaans marokko berbers hindoestaans
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?