Britten dwongen Iraakse gevangenen tot orale seks

buitenland
29
14 jul '08
De Britten hebben hun eigen Abu Graib zo lijkt het.

In Camp Breadbasket werden Iraakse krijgsgevangenen verplicht te poseren voor foto's waarbij ze orale seks moesten simuleren en nog van die fraaie dingen.

De bal ging aan het rollen door een zekere Hassan, die toen hij 14 jaar was in 2003, seksueel misbruikt werd door Britse soldaten tijdens de afhandeling van een operatie die Ali Baba heette. De nu 19-jarige Hassan is bereid gevonden te getuigen, aldus Hln.be.

Camp Breadbasket
Op de basis, Camp Breadbasket, werden vaker gevangenen mishandeld. In 2005 werden al drie militairen door een krijgsraad veroordeeld tot celstraffen tot twee jaar. Zij zouden onder meer geboeide gevangenen hebben opgetild met een vorkheftruck.

Verdronken?
Hassan maakt in zijn getuigenis niet alleen gewag van seksueel misbruik, maar ook van herhaaldelijke slagen met ondermeer antennes van legervoertuigen. Hij en zijn medegevangenen kregen ook dagenlang geen eten en drinken. De jongen beweert ook dat een aantal van zijn medegevangenen door de Britse soldaten werden verdronken omdat ze probeerden te ontsnappen.

Miljoenen
Donderdag werd bekend dat het Britse leger in totaal 2,8 miljoen pond (3,5 miljoen euro) aan schadevergoeding zou betalen wegens de harde ondervraging van negen Iraakse mannen in een nabijgelegen legerkamp. Een van de slachtoffers kwam door de mishandeling om het leven.

© MAROKKO.NL 2008
camp breadbasket hassan irak ali babba
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi