Rechter verbiedt exameneis voor gezinshereniging

algemeen
100
15 jul '08
Migranten die met hun gezin in Nederland willen worden herenigd, hoeven niet eerst in hun eigen land een examen Nederlands te halen.

Dat heeft de rechtbank in Amsterdam dinsdag bepaald. Migranten moeten voordat zij naar Nederland komen een voorlopige verblijfsvergunning aanvragen. Sinds 2005 krijgen zij zo'n vergunning alleen als zij in het land van herkomst slagen voor een basisexamen Nederlands.

De rechter in Amsterdam stelt nu dat deze eis niet mag gelden voor mensen die voor hereniging met hun gezin naar Nederland komen omdat de wet dat niet toelaat, dat meldt Nu.nl. De zaak was aangespannen door een Marokkaanse vrouw die bij haar man in Nederland wilde wonen.

Haar aanvraag voor een voorlopige verblijfsvergunning werd afgewezen, omdat de vrouw het examen in Marokko niet had gehaald. Als gevolg van de uitspraak mag de vrouw nu naar Nederland komen om hier het examen af te leggen.

"Voor vreemdelingen die om andere redenen dan gezinshereniging naar Nederland willen komen, blijft het halen van het inburgeringsexamen in het land van herkomst wèl vereist", aldus de rechtbank in een verklaring.

Hoewel het aantal gevallen van gezinshereniging de laatste jaren sterk gedaald is, maken Marokkanen samen met Turken veel gebruik van de regeling.

Een woordvoerster van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat weten dat de dienst de uitspraak van de rechter op dit moment onderzoekt. Het orgaan gaat bekijken of de overheid hoger beroep aantekent tegen de uitspraak.

Het is niet de eerste keer dat het examen voor migranten onder vuur ligt. Dit voorjaar concludeerde de mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat het inburgeringsexamen discriminerend werkt. Migranten uit bijvoorbeeld de Europese Unie, de Verenigde Staten, Australië en Japan hoeven geen test af te leggen voordat ze naar Nederland komen.

Hoewel het aantal gevallen van gezinshereniging de laatste jaren sterk is gedaald, maken Marokkanen samen met Turken veel gebruik van de regeling. Vorig jaar ging het om bijna 19.000 aanvragen voor een permanente verblijfsgunning wegens gezinshereniging.

© MAROKKO.NL 2008
migranten
examen
gezinshereniging
nederlands
rechtbank amsterdam
verblijfsverguning
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi