Zwangere vrouwen: Kans op astma door pinda’s

algemeen
2
17 jul '08
Dit verhoogde risico kan afhankelijk van de pindaconsumptie oplopen tot 50 procent.

Zwangere vrouwen die dagelijks pinda’s of pindakaas eten, lopen een verhoogde kans kinderen te krijgen met astma, vermoeden Nederlandse onderzoekers na het analyseren van duizenden vragenlijsten. Ze publiceren er deze week over in het longartsenblad Respiratory and Critical Care Medicine.


Epidemiologen van onder andere de universitaire ziekenhuizen in Utrecht, Groningen en Rotterdam en van de Universiteit Utrecht analyseerden het eetgedrag van meer dan vierduizend zwangere vrouwen uit deze steden. Aan de hand van vragenlijsten hebben ze de dagelijkse consumptie geturfd van fruit, groenten, vis, melkproducten en noten en notenproducten als pindakaas. Hun kinderen zijn vervolgens acht jaar gevolgd: zowel astmasymptomen als medicijngebruik zijn uitgezocht.

Uit de analyse blijkt dat kinderen met een intensief pinda-etende moeder een verhoogd risico lopen astma te ontwikkelen, vergeleken met vrouwen die zich tijdens de zwangerschap nauwelijks hebben bezondigd aan pinda’s.

Dit verhoogde risico kan afhankelijk van de pindaconsumptie oplopen tot 50 procent. Astma heeft een grote erfelijke component.
In pinda’s zitten eiwitten die allergene reacties opwekken. Tijdens de zwangerschap komen die eiwitten in de placenta terecht, suggereert onderzoeksleidster Saskia Willers. ‘Die stoffen beïnvloeden dan de ontwikkeling van het immuunsysteem en de longen van het kind, aldus Volkskrant.nl.

© MAROKKO.NL 2008
gezondheid
zwangerschap
pinda's
astma
immuunsysteem
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi