Weer vrijlatingen 'Diamantzaak'

algemeen
2
20 jul '08
Issam el O. (21) en Anouar el F. (20) zouden vooral drugs hebben bezorgd.

De Amsterdamse rechtbank heeft opnieuw twee verdachten vrijgelaten uit de jeugdbende die volgens justitie op grote schaal in wikkels cocaïne handelde vanuit de Diamantbuurt in de Pijp. Inmiddels zitten nog maar drie hoofdverdachten vast. Dat zijn de 22-jarige Omar el H., die justitie ziet als de leider van de straathandelaren, zijn 'rechterhand' en belangrijkste koerier Ahmed M. (23), en Zakaria S. (24).

Issam el O. (21) en Anouar el F. (20), die de rechtbank gisteren vrijliet tot aan de behandeling van de zaak, zouden vooral drugs hebben bezorgd, maar ook opdrachten hebben gegeven.

Moustafa el M. (20), die een gelijksoortige rol zou hebben gespeeld, was al vrij.

Voor het eerst merkte justitie de zes genoemde hoofdverdachten gisteren formeel aan als criminele organisatie. Officier van justitie Otto van der Bijl beschuldigt hen ervan te hebben samengewerkt in een hiërarchische organisatie die via een vaste werkwijze contact legde met afnemers van de coke en - incidenteel - xtc, en de drugs vervolgens bij hen bezorgde.

De 'werktelefoon' was voor klanten altijd bereikbaar en werd onderling doorgegeven aan degene die dienst had.

De rechtbank ziet er nog vanaf politiecommissaris Leen Schaap als getuige te verhoren. Schaap had Omar el H. in onder meer deze krant gekenschetst als de 'charismatische leider' van de 'Marokkaanse jeugdbende', die wel eens 'de nieuwe Holleeder' kon worden als tegen hem nu niet streng wordt opgetreden.

Wel liet de rechtbank doorschemeren later mogelijk rekening te houden met de uitspraken van de chef van de politie in Amsterdam-Zuid.

Justitie moet binnen twee weken alle stukken overleggen die inzage geven in de manier waarop de groep langdurig is afgeluisterd en geobserveerd.

Cd-roms met alle afgeluisterde gesprekken moeten aan de advocaten worden verstrekt. De advocaten betwijfelen of de telefoons wel rechtmatig zijn afgeluisterd, omdat het dossier nog geen helderheid biedt over de directe aanleiding daartoe.

De rechtbank hoopt de zaak op 25 september inhoudelijk te behandelen, aldus Parool.nl.

Hoofdverdachte Omar el H. is overigens onlangs tot anderhalf jaar cel veroordeeld voor het voorbereiden van een overval op een juwelier in Nijmegen. Tegen dat vonnis loopt nog een hoger beroep.

© MAROKKO.NL 2008
issam anouar omar marokkanen moustafa diamantbuurt
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi