Bestandsakkoord tussen Toearegs en regering Mali

buitenland
4
22 jul '08
De regering van Mali en Toeareg-rebellen hebben een bestand gesloten dat een einde moet maken aan vijandelijkheden in het noorden van Mali.

De Algerijnse ambassadeur in Mali heeft dit maandag in Algiers bekendgemaakt. Algerije bemiddelde in het conflict, dat in 2006 na jarenlange rust weer oplaaide.

Beide partijen besloten tot de vestiging van een tweehonderd leden tellende commissie, die toezicht op de naleving van het akkoord zal houden. Het akkoord kwam tot stand na vier dagen van onderhandelingen.

Ambassadeur Abdelkrim Ghrieb legde de verklaring af in aanwezigheid van de Malinese minister voor territoriaal bestuur generaal Kafougouna Kone en Mohamed Aghrib van de Democratische Alliantie van Toearegs. Ghrieb zei dat overeenstemming was bereikt over de uitwisseling van gevangenen en vluchtelingen. Hij weidde niet uit.

De strijd in Noord-Mali laaide in 2006 op nadat er na een opstand in de jaren negentig jarenlang vrede in het gebied had geheerst, dat meldt de Trouw. Begin juli zei een Malinese regeringswoordvoerder dat ten minste twintig Toearegs waren gedood. Er vonden tal van gijzelingen plaats. In maart kwamen nog tientallen gijzelaars dankzij Libische bemiddeling vrij. Later die maand gijzelden rebellen na een aanval in Kidal ongeveer dertig soldaten.

De nomadische Toearegs, die etnisch verwant zijn aan de Berbers in Marokko en Algerije, leven vanouds op gespannen voet met de autoriteiten in Mali en Niger.

© MAROKKO.NL 2008
mali
toeareg-rebellen
bestand
algerijnse ambassadeur
conflict
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi