Zuid-Afrika treedt op tegen migranten

buitenland
8
23 jul '08
Een centrale rol bij het geweld spelen de ‘hostels’, waar veel Zulu-sprekende mijnwerkers gehuisvest zijn.

De Zuid-Afrikaanse oproerpolitie heeft honderden immigranten met kracht uit een tijdelijk opvangkamp gezet, waar ze hun toevlucht hadden gezocht na de xenofobe aanvallen in mei. Reportage - Iedereen kan nu doelwit worden in Zuid-Afrika


Johannesburg, 23 juli. De autoriteiten zeggen dat de immigranten zich niet hadden geregistreerd bij de afdeling Binnenlandse Zaken. De immigranten zullen nu waarschijnlijk het land worden uitgezet. Veel buitenlanders zeiden dat het registratieproces niet duidelijk is uitgelegd, of dat ze zich niet wilden registreren omdat ze vrezen de vluchtelingenstatus kwijt te raken. Meer dan 60 immigranten werden vermoord bij het xenofobe geweld in mei. De geweldsexplosie had een sluimerend begin. Op 17 maart sloegen de bewoners van een krottenwijk ten zuiden van de hoofdstad Tshwane (Pretoria) twee Zimbabweanen dood omdat ze gestolen zouden hebben. Twee dagen later werd een Somaliër in dezelfde buurt doodgeslagen en een Zimbabweaan vermoord.
In de maand die volgt blijven de aanvallen sporadisch, totdat op 11 mei de vlam in de pan slaat in Alexandra, bij Johannesburg. Dat gebeurde na een buurtvergadering waarbij buitenlanders er van werden beschuldigd in huizen te wonen die de regering subsidieert. Die klacht doet al jaren de ronde. Veel Zuid-Afrikanen verhuren de huizen die ze van de overheid krijgen aan buitenlanders, en blijven in ruil voor de huuropbrengst in een krot wonen.

Een centrale rol bij het geweld spelen de ‘hostels’, waar veel Zulu-sprekende mijnwerkers gehuisvest zijn. Rond dezelfde hostels werd tijdens de apartheid zwaar gevochten tussen de Zulu’s van Inkatha en de Xhosa’s van het ANC, aldus Nrc.nl.  

© MAROKKO.NL 2008
zuidafrika
geweldsexplosie
onlusten
migranten
xenofobie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi