Halalhypotheek komt niet van de grond

economie
290
23 jul '08
Een hypotheek volgens de islamitische leer komt in Nederland niet van de grond. Dat heeft Bilaa Riba Islamic Finance vanmorgen bekend gemaakt.

In een zogenoemde halalhypotheek heeft de voor moslims verboden rente de gedaante van een winstopslag. De Belastingdienst wil dat bedrag niet aanmerken als aftrekbare hypotheekrente voor de inkomstenbelasting. Daarmee verdwijnt de aantrekkelijkheid van de hypotheek voor de islamitische huiseigenaren. Die zijn nu aangewezen op een gewone hypotheek, die overigens goedkoper is dan een halalhypotheek zou zijn geworden. Volgens vele imams is het betalen van rente onder deze overmachtsituatie toch aanvaardbaar.

Bilaa-Riba Islamic Finance opende drie jaar geleden haar website met de woorden: “Eindelijk is het zover en is Bilaa-Riba Islamic Finance B.V. de éérste financiële instelling in Nederland die geheel volgens de regels van de Shariah werkt.” Zij startte tal van initiatieven waarvan alleen het islamitisch beleggen van de grond is gekomen. Enkele honderden beleggers zijn met Bilaa Riba in zee gegaan. Het beleggingsfonds stopt per vandaag met de activiteiten. De beleggers krijgen hun inleg met eventuele winst terug. Vrijwel alle beleggers hebben in dit beursklimaat verlies gemaakt. Bilaa Riba neemt dat verlies voor haar rekening, aldus woordvoerster Hakima Dini van Bilaa Riba. De financier achter het Bilaa Ribaproject is de vroeger in fiscaal opzicht in opspraak geraakte investeerder Piet Bloemink. De BV blijft overigens voortbestaan al was het maar om het nu opgebouwde fiscaal compensabel verlies te kunnen goedmaken met wel winstgevende activiteiten, aldus NRC Handelsblad. Bovendien blijft Bilaa-Riba  ‘achter de schermen’ werken aan islamitische financieringsvormen waaronder wellicht hypotheken, aldus de woordvoerster.

© MAROKKO.NL 2008
halal hypotheek
islamitische leer
nederland
bilaa riba islamic finance
belastingdienst
piet bloemink
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?