Bouwvergunning Essalam moskee in gevaar

algemeen
26
23 jul '08
Rotterdam dreigt de bouwvergunning voor de Essalam Moskee in te trekken als niet voor 1 augustus duidelijk is waarom de bouw stil ligt.

Rotterdam dreigt de bouwvergunning voor de Essalam Moskee in te trekken als niet voor 1 augustus duidelijk is waarom de bouw stil ligt. Dat heeft wethouder van Wonen en Ruimtelijke Ordening Hamit Karakus (PvdA) het bestuur van het nieuwe gebedshuis in een brief laten weten, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Moskeebezoekers liggen al jaren overhoop met het bestuur over de financiering van het gebouw. In 2003 werd de eerste steen gelegd. Eind vorig jaar heeft de gemeente met het moskeebestuur afgesproken dat het pand in september gereed zou zijn. De bouw van het gebedshuis ligt echter al ruim twintig weken stil. Een vergunning kan worden ingetrokken als er 26 weken niet wordt gebouwd.

Het nieuwe gebedshuis aan het Vredesplein moet onderdak bieden aan de Rotterdamse Marokkaanse gemeenschap die nu de moskee aan de Polderlaan bezoekt. Bij de huidige moskee was het begin deze maand onrustig toen tientallen mensen protesteerden tegen het bestuur van de nieuwe Essalam Moskee. Ze vonden dat de geldschieter, een sjeik uit Dubai, te veel invloed heeft op de gang van zaken rond de moskee. Het bestuur zou ook meer duidelijkheid moeten geven over de boekhouding en vertraging van de bouw.

Enkele bezoekers van de moskee aan de Polderlaan werd onlangs door de rechter een half jaar de toegang tot het gebedshuis ontzegd nadat ze de microfoon hadden gepakt om hun onvrede te uiten. Dit verbod geldt ook voor de nieuwe moskee.

Burgemeester Ivo Opstelten (VVD) was tevergeefs gevraagd samen met Karakus te bemiddelen in het conflict. Beiden weigeren nog steeds als tussenpersoon op te treden, licht de woordvoerder toe. Het conflict zou een interne kwestie zijn en geen zaak voor de lokale overheid.

© MAROKKO.NL 2008
essalam moskee
rotterdam
bouwverguning
1 augustus
bouw
vredesplein
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?

Populaire tags
coronavirus
italië
rivm
griekenland
frankrijk
vluchtelingen
italie
utrecht
palestina
europa
atlasleeuwen
team marokko
frmf
casablanca
verenigde staten
golaso
politie
iran
eredivisie
turkije
syrië
hakim ziyech
caf
transfer talks
mohammed vi