Khaled in bloedvorm in Agadir
De zon brandt ongenadig op de Place Al-Amal in de Zuid-Marokkaanse stad Agadir.
24 July 2008
lifestyle

 Tweehonderd politieagenten krijgen in de hitte instructies voor het concert van Khaled Hadj-Brahim, kortweg Khaled. Het podium is al het hele festival lang omgeven door politie en privébeveiliging, maar voor Khaled moet het blijkbaar nog iets meer zijn. Er worden immers 120.000 toeschouwers verwacht voor de Algerijnse superster, die hier razend populair is.

Maar er is meer. Khaled haalde eind juni een stoot uit die in Marokko niet in goede aarde viel. Tijdens een concert in Barcelona zwaaide hij met de vlag van het Polisario, een beweging die ijvert voor de onafhankelijkheid van de Westelijke Sahara, het zuidelijke deel van Marokko.

Op slag was Khaled niet meer welkom op de meeste concerten in Marokko waar hij deze zomer zou spelen. Alleen op het Timitar-festival in Agadir blijft hij welkom. De massaal aanwezige, ook internationale, pers dringt aan om uitleg, maar Khaled geeft geen enkele toelichting.

Het concert begint. De muzikanten zetten een muzikale introductie in terwijl Khaled nog even op zich laat wachten, zoals het een superster betaamt. Voor het podium staan tienduizenden ongeduldige fans, het is er drummen voor een stekje.

En ook backstage wordt gedrumd. Een tiental fotografen staat klaar om Khaled in beeld te vatten. Journalisten met micro's in de hand staan klaar om een snedige vraag te stellen.

Daar komt niets van. Khaled komt uit zijn loge omringd door een dozijn veiligheidsagenten die de zanger volledig afschermen. Het heeft iets weg van een presidentiële escorte op verplaatsing.

Alle controverse ten spijt zet Khaled een prachtconcert neer. Hij heeft de elektronica uit de jaren 1990 achterwege gelaten, wat zijn muziek alleen maar ten goede komt. Begeleid door een orkest van twaalf uitstekende muzikanten verrast hij door de diversiteit aan invloeden die hij in zijn muziek verwerkt.

De man die 'rai' aan de wereld leerde kennen en het genre moderniseerde door elektrische gitaar, synthesizer en ritmebox toe te voegen, blijft het genre opentrekken naar alle mogelijke wereldse horizonten.

Zo krijgen we een reggaeritme, geaccentueerd door de uitstekende blazerssectie (tenorsaxofoon, trompet en trombone), dat feilloos overvloeit in rai waarop de luitspeler een heerlijke solo inzet.

Volgt een malageña die rustig begint en in crescendo overgaat in een pijlsnel ritme. Khaled en de zijnen laten horen dat 'world fusion', mits goed gebracht, een meerwaarde is.

De zanger is duidelijk in zijn nopjes. Zijn karakteristieke glimlach straalt warmte uit en hij danst er vrolijk op los, aldus Standaard.be.

Terwijl het openluchtfeest lekker loopt, moet hier en daar een enkeling zijn exuberantie bekopen met enkele rake klappen van de al te ijverige politie.

Marokko is een land dat nog niet echt voldoet aan de basisvoorwaarden van de democratie, het politieoptreden is navenant. Herrieschoppers worden weggevoerd, al blijft onduidelijk wat ze verkeerd gedaan hebben.

De muzikale reis gaat verder, van Algerije via Spanje naar Cuba tijdens een nummer dat begint met rai, overgaat in rumba callejera alvorens los te barsten in salsa en zelfs wat latin jazz tijdens de uitstekende pianosolo.

De Cubaanse zon straalt ook in het volgende nummer, een son cubano met uitstekende trompetsolo en bongo's die meteen aan Buena Vista Social Club doen herinneren. De hit 'Didi' wordt opgefleurd met een exuberante saxofoonsolo en Khaled toont zijn muzikaal talent tijdens een erg geslaagde synthesizersolo. Dat hij mee is met zijn tijd, bewijst hij door zelfs wat te beatboxen.

Na een muzikaal ijzersterke show krijgen we een poppy, eentonige versie van de wereldhit 'Aïsha', zonder verrassingen, maar daar ligt het publiek niet van wakker. Ze scanderen al een half uur 'Aïsha, Aïsha' en hebben gekregen waarvoor ze gekomen zijn.

Marokkaanse vlaggen wapperen in het publiek, evenals de Berbervlag. Khaled neemt een Marokkaanse en een Berbervlag en legt die over zijn schouders. Opnieuw maatjes?

Benieuwd welke vlag Khaled in België op het podium zal hijsen… (bt)

Khaled is zondag te zien als afsluiter van het Sfinks-festival in Boechout.

khaled agadir marokko place al-amal rai
Heb jij een nieuwstip? Geef het door aan de redactie
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?
tag \\ mode
tag \\ marrakech
tag \\ trouwen
tag \\ mohammed vi