Dubbele aanslag in Istanbul: dertien doden

buitenland
16
28 jul '08
Twee bommen hebben gisteren in Istanbul minstens dertien mensen gedood en ongeveer honderd verwond.

De bommen, die met ongeveer tien minuten tussentijd ontploften in de arbeiderswijk Gungoren, waren in vuilnisbakken geplaatst, zei gouverneur Muammer Guler. „Er is geen twijfel dat dit een terroristische aanslag is.” In Turkije is de politieke spanning de laatste tijd opgelopen door een juridische aanval op de regering van de islamitisch geïnspireerde AK-partij. Vandaag behandelt het Constitutionele Hof een verzoek om de partij te verbieden, en dat verzoek maakt een goede kans.

De plek van de aanslag is een autovrij winkelgebied, en daar waren gisteren vroeg op de avond veel mensen aanwezig. Op de straat lagen glasscherven, kledingstukken en paspoppen, en de resten van slachtoffers: „Tientallen mensen lagen verspreid”, zei een ooggetuige tegen persbureau Reuters. „Hoofden en armen vlogen door de lucht.”

„De eerste explosie was niet erg sterk, zei Huseyin Senturk, die een schoenenwinkel heeft in het gebied. „Allerlei mensen kwamen aanlopen om te zien wat er gebeurde; toen vond de tweede ontploffing plaats, en die verwondde veel van die toeschouwers.” De tweede explosie was kilometers in de omtrek te horen. Nurettin Kapucy, een arts in een ziekenhuis in de buurt, zei dat daar ongeveer 25 gewonden liggen, van wie drie in ernstige toestand.

In Istanbul zijn militanten actief uit Koerdische, linkse en islamistische hoek. Al die groepen hebben in het verleden bomaanslagen gepleegd. Begin deze maand kwamen in Istanbul nog drie politiemensen om bij een schietpartij buiten het Amerikaanse consulaat in Istanbul, aldus Trouw.nl.

© MAROKKO.NL 2008
istanbul
aanslagen
slachtoffers
koerden
islamitisch
links
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?