Spanje strijdt tegen immigratie

buitenland
2
28 jul '08
De Spaanse regering vecht al jaren met wisselend succes tegen de grote toestroom van voornamelijk Afrikaanse immigranten.

Spanje heeft een vloot van elf schepen, vier vliegtuigen en twee helikopters ingezet om de grote stroom bootvluchtelingen naar het Spaanse vasteland in te dammen. Het gevolg is dat steeds meer illegalen via Italië en Griekenland Europa proberen binnen te komen.

De Spaanse regering vecht al jaren met wisselend succes tegen de grote toestroom van voornamelijk Afrikaanse immigranten. In tien jaar tijd is het aantal buitenlanders gegroeid tot zo'n vijf miljoen: 11 procent van de totale bevolking. Tien jaar geleden was Spanje nog een emigrantenland.

De traditionele routes via Ceuta en Melilla, de twee Spaanse enclaves aan de Marokkaanse kust, zijn potdicht gemaakt door het optrekken van een waar ijzeren gordijn. Ook heeft de Spaanse kustwacht de oversteek via de Straat van Gibraltar zo goed als onmogelijk gemaakt, aldus Bndestem.nl.

Sinds een paar jaar heeft de jacht zich verplaatst naar de Afrikaanse westkust. Vluchtelingen proberen vanuit Senegal en Mauritanië in houten vissersboten de Canarische Eilanden te bereiken. Spanje probeert samen met Senegal, Marokko en Mauritanië de vluchtelingen tegen te houden.

Ondanks de strenge kustbewaking toont de regering-Zapatero veel begrip voor het lot van de Afrikanen. Zapatero bepleit in internationaal verband aanhoudend meer aandacht voor de armoedebestrijding in de landen van herkomst.

© MAROKKO.NL 2008
spanje immigratie bootvluchtelingen marokko ceuta
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?