Aanpak ouders rel-Marokkaan

algemeen
0
20 okt '03

Minister Verdonk (Integratie) onderzoekt of zij de schade die groepen criminele Marokkaanse jongeren met name in Amsterdam aanrichten, op hun ouders kan verhalen. Ook overweegt zij ouders die een uitkering hebben, bij wijze van strafmaatregel op de bijstand of de ww te gaan korten.

De VVD-bewindsvrouw reageerde gisteren op de berichten dat Marokkaanse raddraaiers in de Amsterdamse wijk Geuzenveld een verzorgingshuis en een psychiatrische instelling terroriseren. „Bejaarden moeten hun geld afgeven, doen ze dat niet, dan wordt gedreigd hun de keel door te snijden” , aldus het rapport Rollators en Rotjongens van de Vrije Universiteit. „ Het is wachten op de eerste dode.”

„Schokkend”, meent Verdonk, die stelt dat „de grens is bereikt”. De minister wil de ouders van de ontspoorde kinderen op dit gedrag gaan aanspreken.

Sommige ouders zouden geregeld maandenlang in Marokko verblijven zonder zich om de opvoeding te bekommeren. Verdonk onderzoekt of dit de gangbare praktijk is en zal zonodig ook hiertegen maatregelen treffen.

Eerder hadden de regeringspartijen VVD, CDA en D66 al laten weten de harde kern criminele Marokkaanse jongeren keihard te willen aanpakken. De VVD stelt dat 10 procent van deze jongens binnen drie maanden moet worden opgeverschijnt, blijkt dat daar zeer ernstige bedreigingen plaatsvinden. sloten in een heropvoedingsgesticht.

CDA en D66 willen dat de raddraaiers in hun eigen wijk worden berecht en ook in hun eigen omgeving een taakstraf opgelegd krijgen, zodat ze zich tegenover de eigen gemeenschap voor hun daden gaan schamen.

Dat zou volgens de fracties een oplossing kunnen zijn voor de Amsterdamse probleemwijk Geuzenveld. Uit een onderzoek van de Vrije Universiteit dat deze weekVVD-Kamerlid Cornielje meent dat een bikkelharde heropvoeding in een jeugdinrichting als De Engh in Zeist de enige oplossing is om ontspoorde Marokkaanse bendeleden weer in het gareel te krijgen. „We weten dat het gaat om een harde kern van 600 jongens in Amsterdam. Als we er van iedere bende één opbergen, kan daar een enorm afschrikwekkende werking vanuit gaan naar de andere leden van de groep. Die heropvoeding is keihard, en daar leren ze wat respect is”, aldus Cornielje.

Bron: © De Telegraaf

© MAROKKO.NL 2003