Extra controle vakantieziekte

economie
9
8 aug '08
Rechercheurs naar Turkije en Marokko

Speciaal voor Nederlandse werknemers van Marokkaanse en Turkse komaf wordt een nieuwe controledienst met particuliere rechercheurs opgezet voor het onterecht ziekmelden tijdens de vakantie in die landen.

Door zich met een valse artsenverklaring ziek te melden aan het eind van hun vakantie in Marokko of Turkije, weten ze er wekenlang extra dagen in de zon uit te slepen, doorbetaald en wel. De arts verklaart dan dat de werknemer vanwege de ziekte niet kan reizen.

Het bedrijf VCC Groep uit Utrecht, een van de grootste verzuimbegeleiders in Nederland, zet nu samen met recherchebureau Schalke & Partners een netwerk van controleurs op in die landen.

"Er is een markt voor. Het valt op dat het voornamelijk voorkomt bij Nederlanders van Marokkaanse en Turkse origine", zegt directeur Paul Chaillet van VCC Groep, die in Nederland jaarlijks ruim 100.000 verzuimbezoeken doet. "Vaak is een bezoekje aan de arts, die de valse verklaring afgaf, al voldoende om de verklaring ingetrokken te krijgen. Je moet er alleen wel iemand hebben."

Bij het bedrijf, dat onder andere voor Interpolis, Achmea en Meatis werkt, gaat het vooral om meldingen over laaggeschoolde schoonmakers en productiemedewerkers die een langere vakantie 'regelen'. "Als onze Marokko- en Turkijedienst er is, zullen er snel extra verzoeken binnenkomen", zegt Chaillet.

Een andere verzuimbegeleider, CBZ Verzuimbezoeken, heeft sinds vorig jaar al een controledienst operationeel die bijvoorbeeld voor Arbo Unie actief is.

CBZ Verzuimbezoeken ziet nu al het aantal meldingen dalen van 'zieke' vakantie vierende werknemers van buitenlandse komaf. Dit jaar zijn er alleen controleverzoeken uit Duitsland en Marokko binnengekomen. Eerder waren daar ook Suriname, Turkije en Aruba bij.

Advies- en onderzoeksbureau Schalke & Partners kreeg van individuele werkgevers eerder al verzoeken binnen. "We kregen vorig jaar een verzoek om controle van een ziekmelding in Turkije waarvoor een artsenbriefje met allerlei vage klachten bij de werkgever binnenkwam", zegt directeur Aad Schalke.

"Iemand had ter plekke een arts onder druk gezet om een verklaring te tekenen en zat even verderop in een appartementje van de zon te genieten. We hebben al een netwerk in Turkije en Marokko, dus die controledienst komt er. Het is nu vooral zaak om een vaste prijs per controle te kunnen regelen. Casablanca of een dorp in Koerdistan, het maakt nogal verschil qua reiskosten voor de rapporteur."

© MAROKKO.NL 2008
marokko
turkije
controle
vakantieziekte
rechercheurs
ziekmelden
extra dagen
Log in met je MNL-ID
| wachtwoord vergeten?